Totalno novi studentski izbori!

21_02_2011  |  Autor: Marta
Totalno novi studentski izbori!

S početkom novog semestra ove akademske godine, priča oko Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu dobila je napokon i nastavak. Senat je usvojio novi <strong>Statut</strong>, a najvažnije promjene koje donosi su novi izborni sustav provedbe studentskih izbora i način djelovanja Zbora...

S početkom novog semestra ove akademske godine, priča oko Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu dobila je napokon i nastavak. Novi izbori, najavljivani upravo za ovaj period, tako će još malo pričekati, jer je na sjednici Senata Sveučilišta održanoj prošli tjedan, napokon rješeno tek pitanje izbornog sustava, koji je u cijeloj priči o Studentskom zboru od početka sporan.

Vršitelj dužnosti predsjednika sveučilišnog Studentskog zbora, Ivan Žižić, pojasnio nam je o kakvim se promjenama radi te nam osvijetlio još pokoje pitanje vezano uz trenutni rad Zbora.

Studentske liste više ne postoje

Senat Sveučilišta u Splitu je prošlog tjedna na prijedlog Studentskog zbora usvojio novi Statut Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu – navodi Žižić. Statut je malo kozmetički dotjeran, a najvažnije promjene koje donosi su novi izborni sustav provedbe studentskih izbora i način na koji će odsada Studentski zbor djelovati. Detaljnije - člankom 19. novog Statuta Studentski zbor činit će 25 članova, od kojih je 16 članova predstavnika studentskih zborova sastavnica Sveučilišta, a 9 članova čine studenti izabrani na izborima na razini Sveučilišta. Sve sastavnice podijeljene su u 6 izbornih jedinica po kriteriju broja upisnih kvota i znanstvenih (i umjetničkih) područja. Studentske liste više ne postoje, već se izabiru pojedinci. Ovakvim načinom želi se potaknuti što veći broj studenata s različitih sastavnica da sudjeluju u radu, ali i dati priliku studentima s manjih sastavnica Sveučilišta da budu zastupljeni u Studentskom zboru.

Nakon usvajanja Statuta, slijedi izrada Pravilnika o provođenju izbora koji bi se trebao dovršiti kroz najviše deset dana. Time se završavaju obaveze Studentskog zbora i na rektoru preostaje da raspiše nove izbore. U interesu je Studentskog zbora da to bude što prije, budući da ima mnogo problema koji iziskuju konstruktivnu raspravu i nalaženje odgovarajućih rješenja, što je mnogo lakše u punom sastavu zbora.

Rad Zbora kroz devet odbora

Druga promjena koja se usvojila odnosi se na način djelovanja Studentskog zbora. Ustrojeno je 9 odbora koji bi trebali olakšati rješavanje tekućih poslova iz svog djelokruga. To su: Odbor za studentski standard, Odbor za međunarodnu suradnju i integraciju unutar Sveučilišta, Odbor za šport, Odbor za kulturu, Odbor za društvene aktivnosti, Odbor za udruge, Odbor za kontrolu projekata, Odbor za pravna pitanja te Odbor za informatička pitanja i marketing. Odbore koordinira Predsjedništvo Studentskog zbora, a većina odbora već je krenula u rješavanje pojedinih problema. Sjednice se provode regularno, najmanje jednom u mjesecu. Odbori se sastaju češće ili rjeđe ovisno o potrebama.

Žižić navodi i da je zasada suradnja sa svim studentskim udrugama na vrlo dobrom putu. Planiraju se također mnogobrojni zajednički projekti između udruga i zbora u bliskoj budućnosti. Zboru je u planu pomagati projekte koji na pozitivan način mogu utjecati na sve aspekte studentskog života. Iz tog razloga Studentski zbor je i dalje otvoren prema novim studentima, novim udrugama i projektima, idejama i kritikama – istaknuo je još jednom Žižić.

Dakle, bilo da se radi samo o izlasku na skorašnje izbore, samostalnoj kandidaturi na izborima ili radu u udruzi koja treba adekvatnu potporu – dragi studenti, klik na www.szst.hr, a za svaku novu informaciju, čitamo se upravo ovdje - u rubrici Uzmi mjeru studentskom zboru!