Nova stakla i trgovački centar

30_12_2010
Nova stakla i trgovački centar

Novogradnje čiji su temelji stiješnjeni uz željeznički tunel na Dobrome približili su se useljenju. Stakleno <strong>pročelje </strong>ogrnulo je i poslovni toranj na Kmanu. Stari Končarevi pogoni na Mejašima spremni su za rušenje. Na njihovom mjestu niknut će - novi, najveći trgovački centar.

Stambeno-poslovni kvadrati čiji su temelji stiješnjeni uz željeznički tunel na Dobrome približili su se useljenju. Novogradnja na lokaciji nekadašnje oronule tvornice boja u Ulici Ljudevita Posavskog vješto je ugurana između zgrada, a susjedima je raspoloženje popravila izgrađena podzemna garaža na krovu koje je uređena zelena površina.

Novogradnja vješto ugurana između zgrada

Preko puta, uz Gundulićevu, staklenim se pročeljem oblaže zgrada koja je tijesno obgrlila zaštićenu secesijsku kuću i oduzela joj perivoj. Iznad tri nadzemna kata poslovnih prostora izgrađena su još dva sa devet stanova.

Staklom se oblaže novogradnja preko puta Suda

Stakleno pročelje ogrnulo je i poslovni toranj Eupolis na Kmanu, no ostatak kompleksa u kojem će se smjestiti raznoliki sadržaji zaostaje u završnim radovima.

Stakleni toranj u ulici Domovinskog rata

Nakon dugo najava, stari Končarevi pogoni na Mejašima ograđeni zaštitnom ogradom spremni su za rušenje. Na njihovom mjestu niknut će niz stambenih i poslovnih sadržaja. Među prvim bi trebao biti izgrađen još jedan, najveći, splitski trgovački centar pored kojeg će se zatim graditi uredski toranj od 30 etaža, hotel koji će imati između 120 i 150 soba te još tri stotine stanova.

napisao: Pile
foto: Goran Leš