Najskuplji je brod pretposljednji

24_11_2010
Najskuplji je brod pretposljednji

Kiša uz jednoznamenkastu temperaturu zraka dodatno je smirila euforiju porinuća u splitskom škveru. Za vikend smo najavili njeno <strong>porinuće</strong> i ćirili je preko ograde pa smo u srijedu uhvatili svoje mjesto pored drugog navoza da bi fotografijama i videom ovjekovječili svečani trenutak.

Kiša uz jednoznamenkastu temperaturu zraka dodatno je smirila euforiju porinuća u splitskom škveru. Uz neizvjesnu sudbinu radnog mjesta rijetki su radnici navukli osmijeh kada je novogradnja skliznula s navoza i uspješno remorkerima zaustavljena od nasukavanja na hridi ispred brodogradilišta.

Zaplovio najskuplje prodan brod u hrvatskim škverovima

Za vikend smo najavili njeno porinuće i ćirili je preko ograde pa smo u srijedu uhvatili svoje mjesto pored drugog navoza da bi fotografijama i videom ovjekovječili svečani trenutak za zabrinute škverane i zadovoljne francuske naručitelje.

Remorkeri su uspješno spriječili nasukavanje na hridi

Prvi je to putnički brod porinut sa splitskih navoza nakon što su krajem 80ih morem zaplovile Amorella i Isabella. Možda je i pretposljednji porinuti brod uopće – naime, do završetka procesa privatizacije Vlada je zabranila ugovaranje novih poslova, a na navozima se gradi još samo jedan brod.

Svečani trenutak za zabrinute škverane i zadovoljne naručitelje

Cijena porinutog broda čini ga najskupljim brodom građenim u nekom hrvatskom brodogradilištu, a građen je bez državnih subvencija. Trebao biti dovršen sredinom iduće godine pa bi već idućeg ljeta mogao zaploviti na relaciji Marseille - Bastia na Korzici.

Već smo u najavi porinuća prebrojali 12 paluba, 30 metara širine i 180 metara dužine. Spomenimo sada i da će se u 250 kabina moći smjestiti 750 putnika, a u garaži 200 osobnih i 230 teretnih vozila. Sve to pokretat će četiri motora ukupne snage 38 400 kw koji će omogućavati razvijanje brzine do 24 čvora.

napisao: Pile
foto/video: Goran Leš