Sve regularno i nepošteno!?

03_11_2010  |  Autor: Marta i Pile
Sve regularno i nepošteno!?

Izbori za sveučilišni Studentski zbor nisu izazvali nikad veći interes studenata i medija pa se održala čak i konferencija za novinare i prije nego li je o prigovorima raspravilo Povjerenstvo za prigovore koje ni trinaest dana nakon studentskih izbora nije potvrdilo rezultate izbora.

Novo: Rezultati izbora još bez potvrde

Prema riječima glasnogovornice splitskog Sveučilišta, Antonije Žaja - Povjerenstvo za prigovore ni trinaest dana nakon studentskih izbora nije potvrdilo rezultate izbora zbog kompleksnosti i detaljnosti prigovora, stoga će ih pažljivo razmotriti i tek nakon cjelokupnog uvida donijeti zaključke.

Izbori za sveučilišni Studentski zbor nisu izazvali nikad veći interes studenata i medija, a da se obrani od navala nezadovoljstva i otrovnih strelice te prepustiti čelnu poziciju neopterećenu prozivkama, aktualni predsjednik Zbora, Vide Popović, sazvao je konferenciju za novinare i prije nego li je o prigovorima raspravilo Povjerenstvo za prigovore.

Oglasiti i(li) promovirati izbore

Podsjetimo, prema preliminarnim rezultatima izbore je dobila lista Hrvatske akademske zajednice, a brojne prigovore na provođenje izbora imaju druge dvije liste – S.O.S. (Sasvim obični studenti) i Nezavisna lista. Među nepravilnostima, između ostalog, navode nepostojanje nekoliko izbornih mjesta, nemogućnost izlaska svih studenata na izbore zbog nedovršene upisne procedure novoupisanih studenata, nepravično pridobivanje studenata koji izlaze na izbore na sam dan izbora, nedozvoljavanje promatračima poraženih lista boravak na određenim izbornim mjestima...

Vide Popović, osjetio je potrebu već na početku tiskovne konferencije istaknuti da je Studentski zbor učinio dovoljno za promociju izbora. Pojasnimo, "kampanja" kojom su i sveučilišni i fakultetski Zborovi željeli zainteresirati studente za kandidiranje svojih lista i izlazak na izbore uglavnom se svela na objavu preslike rektorove odluke na službenim stranicama Sveučilišta i fakulteta. Više nisu napravile niti studentske udruge. Izostao je bilo kakav kontakt čak i sa najpopularniijm gradskim portalom namijenjenog upravo mladima, unatoč nemalom proračunu nisu se pronašla sredstava za tiskanje bilo kakvog informativnog plakata ili brošure, nije postojao niti pokušaj da se studentima na kvalitetan, jednostavan i svima razumljiv način prezentiraju prava i mogućnosti sudjelovanja u izborima, a izostala je i organizacija bilo kakve javne prezentacije kandidacijskih lista i izbora. Pogotovo se kandidatura lista svela na individualne napore u borbi sa shvaćanjem propisa i nejasne izborne procedure.

Tek kada se Info zona tjedan dana prije održavanja izbora samoinicijativno posvetila promociji o svom trošku je tiskala plakate i letke koji pozivaju na izbore, na najpopularnijem gradskom portalu postavila je reklamne banere i pokrenula prigodnu informativnu rubriku, omogućila je gostovanje predstavnika kandidacijskih lista u emisiji Stimulator na županijskoj televiziji, a organizirala je i javno predstavljanje kandidacijskih lista i raspravu o izborima u Sveučilišnoj knjižnici.

Vide Popović iskoristio je priliku i da naglasi da će o novom predsjedniku Studentskog zbora odlučiti svi članovi Zbora – aktualni predsjednici fakultetskih zborova te deset novoizabranih članova na netom održanim izborima, što nikako ne implicira da će novi predsjednik biti Mario Popović, brat aktualnog predsjednika i prvi na listi HAZa. Demantirao je i navode o kršenju predizborne šutnje jer ona kao takva uopće ne postoji na studentskim izborima.

Posljedica loše dostupnosti informacija o izborima, odnosno pravu na promatranje izbora, su i neregularni promatrači izbora s liste S.O.S kojima nije dopušteno promatranje izbora zbog nepotpune dokumentacije.

Dogovorno oduzeto pravo glasa

Priznao je da je u dogovoru s referadom studentima Centra za forenzičke znanosti oduzeto pravo glasa – jer nisu imali nastavu u vrijeme održavanja izbora. Slična je situacija i sa studentima Sveučilišnog studija mediteranske poljoprivrede koji su ostali bez prava glasa – zbog nerazjašnjenog statusa.

Za kraj, osvrnuo se i na izborni sustav koji omogućava da lista i sa samo jedim glasom više od ostalih jedina ima pravo sudjelovanja u sazivu Studentskog zbora. Slično se dogodilo i na ovim izborima gdje je lista HAZa unatoč povjerenju manje od 50% glasača, sa samo 211 glasova više od drugopalsirane S.O.S. liste, jedina ima pravo sudjelovanja u radu Studentskog zbora. Popović se složio da je godinu i pol dana star Statut Studentskog zbora nepravedan te najavio njegovu skoru promjenu. Ostaje nejasno zašto se sporni članak Statuta nije mijenjao prije održanih izbora.

Upozorio je i da službe Sveučilišta i na drugim područjima nisu dovoljno dobro organizirale izbore te da je uspjeh ovih izbora ovisio o njegovom angažmanu koji je van obveza predsjednika. Prisjetio se tako da je na javnoj tribini u organizaciji Info zone upravo on bio taj koji je objašnjavao pravna pitanja jer su predstavnici Sveučilišta otkazali svoje gostovanje na tribini.

Sudeći prema iznesenom na konferenciji za novinare, čak i uvažavajući Popovićev stav da ni on ni Hrvatska akademska zajednica nemaju utjecaj na rad Povjerenstva za prigovore, malo je vjerojatno da će izbori biti ponovljeni pa bi rektor Sveučilišta novi saziv Studentskog zbora trebao sazvati u roku petnaestak dana.