Rekord: čak tri studentske liste

24_10_2010  |  Autor: Marta
Rekord: čak tri studentske liste

Održana je tribina koja je za svrhu imala pokušaj rasvjetljavanja brojnih nepoznanica vezanih za Studentski zbor. Odaziv na prvi pogled zadovoljavajuć, šezdesetak ljudi. Kako je tribina odmicala i približavala se drugom satu, galama nije jenjavala...

U petak u večernjim satima u prostorima Sveučilišne knjižnice održana je tribina Uzmi mjeru Studentskom zboru! koja je za svrhu imala pokušaj rasvjetljavanja brojnih nepoznanica vezanih za Studentski zbor, njegove članove, predstojeće studentske izbore i nove kandidate. Odaziv na prvi pogled zadovoljavajuć, šezdesetak ljudi za splitske prilike nije zanemariva brojka, no nakon zaključka da većinu publike čine kandidati triju prijavljenih lista, ostaje pitanje koliko su drugi studenti uopće bili zainteresirani za tribinu, a time i za izbore.

Sveučilište ostalo gluho za izbore

Organizaciju je preuzela Info zona, s jedne strane logično, s druge ipak diskutabilno jer su i prisutni na tribini takav zadatak pripisivali sadašnjem Studentskom zboru koji u svom mandatu nije organizirao javnu raspravu o ni jednom studentskom pitanju, a ništa ili vrlo malo je učinio na podizanju informiranosti i zainteresiranosti studenata za studentske izbore i Studentski zbor.

Iako su svoj dolazak najavili i predstavnici Sveučilišta, na tribini se nisu pojavili. Prisutna je bila samo glasnogovornica Sveučilišta, Antonija Žaja, koja je prenijela isprike za nedolazak drugih predstavnika te nije mogla davati izjave. Nakon predstavljanja sudionika tribine i uvodne riječi Darka Čopa u ime organizatora, nešto više o Zboru, izborima, pravilima i svim sličnim peripetijama rekao nam je Vide Popović, aktualni predsjednik Zbora.

Publika se uspjela uključiti u raspravu kod dijela koji je prisutne i najviše zanimao – predstavljanje lista. Detalj veoma značajan spomena bio je da ove godine za izbore postoje čak tri liste. Nevjerojatno je to stoga što, koliko god zvučalo ludo i nemoguće, na dosadašnjim izborima za sveučilišni Studentski zbor više od jedne liste - nikada nije bilo!  Tri liste zavidan su rezultat i na nacionalnom nivou. Uzroke pozitivnih pomaka i većeg angažmana studenta oko pitanja Studentskog zbora vjerojatno treba tražiti u posljedicama prošlogodišnjeg formiranja Nezavisne studentske inicijative i stvaranja nove, nestranačke kritične mase željne promjena koja je iznjedrila nove studente svjesne važnosti društvenog djelovanja.

Liste predstavljene na tribini su lista Hrvatske akademske zajednice, Nezavisna lista i S.O.S. – Sasvim obični studenti. Najveći jaz i nesklad u razumijevanju očekivano se stvorio između liste HAZ i druge dvije liste. Dok je HAZ svoj program iznio u politikantskoj maniri navodeći velike želje poput izgradnje još jednog studentskog doma, a na koje Studentski zbor nema nikakav utjecaj, druge dvije liste usmjeravale su vizije svog rada na osnovnu funkciju Studentskog zbora – pošteno i transparentno dodjeljivanje financijskih sredstava te realnu pomoć studentima u svim malim problemima koji ih muče.

Ostaje otvoren sukob interesa

Kako je tribina odmicala i približavala se drugom satu, galama nije jenjavala, a nejasnoće nisu bile baš potpuno rasvjetljene. Ispostavilo se da i onima koji su uspjeli shvatiti proceduru prijave izbornih lista nije posve jasna izborna procedura. Potegnula su se i pitanja o demokraciji, zastupljenosti fakulteta na listama, načinu promocije izbora, manipulaciji glasovima na izborima... Otvoreno je ostalo pitanje sukoba interesa – već se i do sada događalo da predstavnici udruga u Studentskom zboru određuju kojim (svojim) udrugama će Studentski zbor raspodijeliti financijska sredstva. Zgodno je napomenuti da je posljednji natječaj za dodjelu financijskih sredstava prvi čiji su rezultati javno objavljeni iako je proračun prethodnih godina bio gotovo četiri puta veći, više od milijun kuna. Saznali smo konačno i da studentski izbori nisu održani u proljeće kako zakon sugerira zbog očekivanih, ali ne i dočekanih, promjena Zakona o Studentskom zboru.

Najznačajnije postignuće tribine je otkriće da studenti zaista napokon žele promjene, žele raditi na poboljšanju onoga što bi im trebalo biti na usluzi. Jasno je da koja god lista izbore na kraju i dobije, za prvi važni zadatak ima - rad na upoznavanju studenata sa Studentskim zborom i njegovom funkcijom. Jedino na taj način to tijelo može uistinu zaživjeti i početi pravilno i kvalitetno ostvarivati svoju funkciju.

Koga izabrati, ostaje studenticama i studentima na odluku. Izbori su u srijedu (27. listopada) na svim sastavnicama Sveučilišta od 8 do 20 sati. Za izlazak je potrebna X-ica, indeks ili osobna iskaznica. Bilo kakva izborna nepravilnost može se prijaviti nezavisnim promatračima koji će se nalaziti na biračkim mjestima. Nakon proglašenja izbornih rezultata svi zajedno bi trebali početi razmišljati o tome kakve koristi mogu imati od novog saziva Studentskog zbora u iduće dvije akademske godine.

Stimulator: gostuju predstavnici lista

Pogledajte razgovor sa predstavnicima lista za izbore za sveučilišni Studentski zbor u emisiji Stimulator u nedjelju iza 20 sati na Tv Jadran ili reprizno u utorak iza 14 sati. Gostuju Marijo Popović (Hrvatska akademska zajednica) i Mario Milinović (Nezavisna lista), a treća lista (Sasvim obični studenti) ispričala se zbog nedolaska na snimanje.