U Zagrebu nadgledali izborne prevare

11_10_2010
U Zagrebu nadgledali izborne prevare

Studenti nekoliko zagrebačkih fakulteta, okupljeni u inicijativu pod nazivom <em>Studenti organizirano nadgledaju glasovanje</em>, aktivno su promatrali svibanjske izbore i kamerom snimali nepravilnosti. Znamo li kako se provode izbori na splitskom Sveučilištu?

Čak 150 studenata nekoliko zagrebačkih fakulteta, okupljenih u inicijativu pod nazivom Studenti organizirano nadgledaju glasovanje (SONG), aktivno su promatrali svibanjske izbore za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu.

Očekivano, primijetili su zabrinjavajući broj nepravilnosti i opstruiranja promatranja izbora te zatražili poništenje izbora i promjenu odgovarajućih pravnih akata. U opsežnom izvješću naveli su da je promatračima na pojedinim fakultetima onemogućeno nadgledanje izbora, dok je ponegdje to čak i zabranjivano.

Zagrebački studenti pomno su bilježili maštovite nepravilnosti izbora

Naveli su i da su članovi aktualnih studentskih zborova pojedinih fakulteta kršili odredbe o izbornoj šutnji, dok pojedina biračka mjesta nisu bila adekvatno uređena i odijeljena. Uočena je pojava nestandardnih glasačkih listića te nesrazmjer između broja listića i broja birača s popisa. Na jednom od nadgledanih fakulteta izbori nisu ni bili organizirani, no "pojavio se nepoznati netko s glasačkim listićima i nekakvom kutijom koju je poslije odnio u nepoznatom pravcu“.

Znamo li kako se provode izbori za Studentske zborove na splitskom Sveučilištu?