xSTatic je pokazao svima

31_05_2010
xSTatic je pokazao svima

xSTatic je pokazao svima da se zidovima može dogoditi nešto što ne spada u kategoriju vandalizma, da ples ne znači samo bijeli balet, te da se sa svakodnevnim rekvizitima kao što su bicikle i skejt može učiniti <strong>puno</strong> puno više - što je ultimativni argument za nastavak tradicije.

Protekli vikend bio je prepun događanja na splitskoj urbanoj sceni – nakon mjeseci suše publika je mogla (morala!) birati između filmova i bogatog programa drugoga po redu xSTatic festivala.

Ekipa iz udruge Festive ima biti zašto zadovoljna – pokazali su da se i sa skromnijim budžetom može organizirati uistinu kvalitetan međunarodni festival velikog značaja za grad. Doveli su crtače iz raznih krajeva Hrvatske, susjednih balkanskih zemalja, EU te preko Velike bare, skatere iz Njemačke, solidan glazbeni program na čelu s Edom Maajkom i Atheist Rapom, i na tome im svaka čast, ali stvarno nije jasan motiv upornog, čak bezobraznog, kašnjenja pojedinih manifestacija. Sjena koju baca taj organizacijski propust (tako uobičajena boljka u ovome gradu) srećom neće umanjiti opći pozitivni dojam koji je Festival ostavio.

Festival su iz publike ili s prozora - pratile sve generacije

Možda u Splitu ne postoji ogroman broj zainteresiranih za urbanu kulturu, ali činjenica da mjesto događaja, osim stalnih pripadnika scene, pohode i tinejdžeri, stanovnici kvarta sa dječicom vrtićke dobi, a sa balkona i prozora okolnih zgrada vire znatiželjnici, mnogo znači za promicanje ovog oblika kulture i edukaciju šire javnosti da se zidovima može dogoditi nešto što ne spada u kategoriju vandalizma, da ples ne znači samo bijeli balet, te da se sa svakodnevnim rekvizitima kao što su bicikle i skejt može učiniti puno puno više, što je uistinu najvažnija značajka festival i ultimativni argument za nastavak ove tradicije.

Pravi način za promicanje ovog oblika kulture i edukaciju šire javnosti

Marjan Downhill se pokazao kao atraktivan detalj – spektakularni padovi, rane sanirane rakijom i uporni sudionici privukli su pažnju Splićana. Na igralištu pred OŠ Split 3 stalno je bio nekakav šušur – male rampe, basket, brake dance natjecanja, a to sve popraćeno stalnim zvukom spreja u pozadini. Skate park na Žnjanu privukao je obožavatelje virtuoza na velikm rampama, no park se pokazao možda i prevelikim za većinu natjecatelja.

Marjan Downhill – spektakularni padovi i rane sanirane rakijom

Besplatne manifestacije pronašle su dakle svoju publiku, no koncertni dio progama je mogao i bolje proći. Unatoč uzavreloj atmosferi broj posjetitelja, vjerojatno zbog cijene neprilagođene recesijom ispražnjenim džepovima, nije bio impresivan, što nije spriječilo prisutne da se dobro zabave.

Hrpa ne baš inovativnih, ali vješto i znalački izvedenih radova

Najljepše od svega je što ovaj Festival kvartu u kojem se odigrao ostavlja trajnu uspomenu – zidovi Osnovne škole Split 3 zabljesnuli su novim sjajem. U hrpi ne baš inovativnih, ali vješto i znalački izvedenih radova naći će se i nekolicina izvrsno realiziranih ideja koje će zasigurno potaknuti neke nove klince da sprejem pokušaju izraziti i nešto više od privrženosti lokalnom sportskom klubu.

Pogledajte veeeliki xSTatic album u foto galeriji!
 

napisala: KMaja
foto: Maja Prgomet