Juice za Sv. Duju

08_05_2010
Juice za Sv. Duju

Osim uobičajene fešte na Rivi, povodom blagdana Sv. Duje, i 2800 vrijednih radnika Brodosplita je također imalo što slaviti. Naime, porinuta je Novogradnja 469. - brod će prevoziti 32 milijuna litara narančinog soka... Pogledajte i video porinuća!

Osim uobičajene fešte na Rivi, povodom blagdana Sv. Duje, i 2800 vrijednih radnika Brodosplita također je imalo što slaviti. Naime, porinuta je Novogradnja 469. za kompaniju North Sea Reefer Enterprise.

189 metara dug juice tanker prevozit će 32 milijuna litara soka

Riječ je o 189 metara dugom juice tankeru. Ovo je prvi takav brod izgrađen u Hrvatskoj, a Brodosplit je, nakon STX-a u Norveškoj, drugo brodogradilište osposobljeno za gradnju ovako kompliciranih tankera. Brod će prevoziti 32 milijuna litara, na -10 stupnjeva Celzijusa ohlađenog, narančinog soka iz Brazila i Floride, prema Europi. Posebna pozornost se posvetila izradi sterilnih spremnika za sok jer niti zavari ne smiju imati mikro-pukotine u kojima bi se razvijale bakterije.

Osim u Splitu, juice tankeri proizvode se još samo u Norveškoj

Ovaj brod je još jedan dokaz stručnosti splitskih brodograđevnih inženjera i još jedan razlog više da se škver očuva za budućnost. Ili je budućnost Splita u trgovačkim centrima, stanovima i hotelima, odnosno blagajnicama, trgovcima i sobaricama?

napisao/foto/video: Goran Leš