Fjera + vikend

07_05_2010
Fjera + vikend

Mlađa ekipa neće posli tombule ravno doma - noćna ponuda nipošto nije siromašna, a subota je posebno bogata i sportskim događanjima. E da, leptirić ili barem kuhače su nezaobilazni rekviziti koje sa fjere donosimo doma, da ne smetnete s uma :)

Vremenska prognoza baš i nije najtočnija ovih dana pa se na nju nećemo osvrtat – šta bude bit će. Ionako nemamo utjecaja na to. Ali gdje i kako provesti ovaj vikend – bit će itekako teško odlučiti. Kad uz svakakva dnevna događanja pridodamo i večernja – ima se o čemu razmišljat i planirat. Ipak, Dan grada je samo jednom godišnje pa valja dobro iskoristit sve što je na programu.

Vikend pun glazbe i sporta (foto:M.Prgomet)


Di (s parama) posli tombule?


U petak možete navijati na veslačkim i nogometnim okršajima. U spinutskom akvatoriju odmjerit će snage veslačke ekipe splitskih fakulteta. Na pomoćnom igralištu u Poljudu odigrat će se prvi dio Kupa Sv. Duje na kojem će sudjelovati kadeti Hajduka, Dinama, Lazia i Slavije. U nedjelju će na istom mjestu biti odigrane i završne utakmice. Oko podneva možete navratiti do peškarije gdje će vrsni dalmatinski kuhari otvoriti svoje lonce i ponuditi na kušanje svakakve delicije na Fešti spize i pića. Predvečerje je rezervirano za tradicionalnu tombulu na Rivi. Tko će ove godine biti sretnih brojeva – boduli, vlaji ili Splićani? Nakon tombule i malog odmora od stajanja u gužvi , a prije vatrometa, na binu će se popeti 7 diva hrvatske glazbene scene - Tereza Kesovija, Radojka Šverko, Jasna Zlokić, Meri Cetinić, Zorica Kondža i Ljupka Dimitrovska i Ksenija Prohaska. Reklo bi se da je izbor izvođačica primjereniji starijim sugrađanima, ali što se može, misao vodilja organizatora navodno je bila štednja pa sad 'ko voli neki izvoli.

Šušur Sv. Duje s Rive se seli u noć... (foto:S.Marinović)

Ipak, mlađa ekipa neće posli tombule ravno doma. U Kocki će DJ Marianne i Hartzee voditi večer pod nazivom Trashion, no fashion!. Na Bačvicama će ulazak u ljetnu sezonu proslaviti caffe Fibra uz Africano Brazil Jazz i DJ Roka. Zaljubljenici u jazz mogu navratiti i do Ely bara gdje će svirku imati Jazz Partet. Klapa Libar pjevat će u O'Hari, a nešto skroz suprotno ponudit će Pille u Jungli.

Plesnjaci su na rasporedu u Equadoru gdje nastupaju Prva liga bend i DJ Pinja i u Vanilli gdje će koncert održati Sandi Cenov. U Aurori će Colonia odrediti ritam noći, a kakav će biti možete znati samo ako potegnete do Primoštena. Ekipa okupljena u PopArt bendu zajedno svira još od 1999. godine, a pažljivo njeguju pop, rock i funky repertoar koji će predstaviti u Hemingway baru.


Subota puna sporta


U subotu imate na raspolaganju još više sportskih događanja nego u petak. Tako na Žnjanu možete uživati u vještinama padobranaca iz Aeroklubova iz Sinja, Splita i Zadra. U Spinutu će veslati studenti Oxforda i Cambridgea, na Starom placu nakon okršaja Nade i Mladosti proslavite Nadin naslov prvaka, a na Poljudu pobjednik nogometnog kupa dočekuje Međimurje uz mukte sjever.

Nada u subotu slavi titulu prvaka (foto: M.Prgomet)

Početkom lipnja u Splitu će biti organiziran European Future Fashion, a već ovu subotu svi zainteresirani i željni pokazivanja svoga stasa mogu doći na casting za modele. U Domu mladih Udruga SOK prezentirat će operativni sustav Ubuntu 9.10 na Install festu. Gradsko kazalište mladih ugostit će Mantra Fusion band i Samsara world music show. Večernje pohode možete početi uz dašak zelene Irske i Skelligse u Alter Ego caffeu ili svratiti u Ely uz Dražena Marića koji svira od Beatlesa do Azre. u Elly Mastnoća hip-hop fest privući će u Kocku ljubitelje hip-hopa i sličnih glazbenih žanrova. U O'Hari nikako neće biti mirno ni spokojno jer će koncert odraditi splitski ST!llness. Vodstvo Jungle dj-pult povjerit će Darku, Basicu i Miru.

Nešto malo slabija ponuda očekuje vas u nedjelju…S Rive možete ujutro krenuti u Šetnju do zdravlja ili nešto kasnije pogledati utrku veslačkih legendi Oxforda i Cambridgea. Na Starom placu u popodnevnim satima rugby snage odmjerit će žene na završnom turniru Regionalne rugby lige.


Najbolje je prošetati po gradu... (foto: Ž.Šunjić)
Ovo ipak nije sve, ima tu još podosta manjih, ali zanimljivih događanja koja možda i nisu u  splitskom.kalnedaru pa je najbolje prošetati po gradu... E da, leptirić ili barem kuhače su nezaobilazni rekviziti koje sa fjere donosimo doma, da ne smetnete s uma :)

Danu grada bit će prilagođena i emisija Info zona na radiju, koja će ovog petka osim redovitih informacija u programu imati i javljanja s Rive. Pratite je od 19 sati na frekvencijama HR Radio Split ili putem streaminga.

Fjera Sv. Duje u fotografijama je u albumu ;)


napisala: Vex