E, da je u muzej busom

27_01_2010  |  Autor: Čop
E, da je u muzej busom

I ove se godine posljednjeg petka siječnja održava - Noć muzeja. Da Promet ne prati potrebe građana i nije neka novost… Da stvar bude gora, nije da ne mame programom :) Novost: ipak je uvedena posebna autobusna linija, a evo vam i mapa muzeja i autobusne linije!

Šesta po redu Noć muzeja i ove godine se održava posljednjeg petka siječnja kada će muzejski i galerijski prostori otvorenih vrata i uz prigodne programe dočekati drugi sat subote. Ulaz će od 18 sati biti besplatan, a cijene muzejskih suvenira i izdanja bit će snižene, no to nije sve…

U Muzeju grada Splita će se uz klapsku pjesmu i stare splitske plesove KUDa Filip Dević prikazati dokumentarac o starim obrtima u Splitu, a nastupit će i učenici OŠ Lučac s temom splitskog sporta u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Uz sve to, Nadalina je spremila čokoladno iznenađenje, a osoblje muzeja stručno vodstvo kroz stalni postav. Stalni postavi muzeja i galeriju su glavni dio programa pa tako i u Galeriji Emanuela Vidovića.

Glazbeni programu u kojem nastupaju ženski kvartet Fascination te muški band Face to face uslijedit će nakon otvaranja izložbe 30 godina Splita na UNESCO-voj Listi svjetske kulturne baštine kojom će se posjetiteljima Stare gradske vijećnice na Pjaci predstaviti najvažnije aktivnosti u povijesnoj jezgri Splita u proteklom razdoblju.

Najnoviji splitski izložbeni prostor, Galerija umjetnina, nudi program u kojem se osim stalnog postava Galerije nalazi i izložba dječjih radova te razgovor s Kuzmom Kovačićem koji najavljuje svoju izložbu. Dodatan začin večeri je jazz koncert od 21 sat.

Iza Vestibula, u Etnografskom muzeju, organizirat će se nagradna igra za djecu, nastupit će gitaristički kvartet osnovnoškolaca, a na jednom od katova zgrade, koja već sama priča zanimljivu priču, bit će i projekcije etnografskih dokumentarnih filmova.

Ispod Vestibula i Etnografskog muzeja  u Podrumima, turistički vodiči će organizirati besplatno stručno vodstvo splitskim podzemljem.

Kukci u noći, izložba plakata Kukci u kulturi, projekcije dokumentarnih i crtanih filmova o kukcima te mogućnost crtanja, bojanja i izrade različitih likova kukaca, slaganje puzzli fotografija kukaca, igranje kviza znanja o kukacima… pogađate, tako možete provesti noć u Prirodoslovnom muzeju, iza Stare Slobodne na Pazaru.

Noći muzeja (i galerija) pridružit će se i galerija Fotokluba Split koji će predstaviti fotografije izabrane na godišnjem natječaju svojih članova.

U muzej samo s autom

Zagreb primjerice ima i javni gradski prijevoz prilagođen noćnim muzejskim aktivnostima, no da Promet ne prati potrebe građana i nije neka novost pa je logično da ćete od i do muzeja udaljenijih od centra grada morati na druge načine… Da stvar bude gora, nije da ne mame programom :)

Do Arheološkog muzeja još i stignete uz ugodnu šetnju, ako ne bude kiša i manjak stupnjeva Celzijusa, a i zadnja 17ka je u 22:15 pa kombinirajte. Tamo će se uz tradicionalnu dalmatinsku zakusku i glazbeni program jazz grupe Lite motive predstaviti multimedijalni DVD Salone. Naravno, osigurano je i mukte vodstvo kroz stalni izložbeni postav Muzeja.

Poradite na kondiciji pa se uzbrdo uspenjite do Tvrđave Gripe jer će se u Pomorskom muzeju izložbom od Od bracere do tankera predstavliti splitska brodogradnja u 19. i 20. stoljeću. Uz stručno vodstvo stalnog izložbenog postava možda saznate i sudbinu splitske brodogradnje u 21. stoljeću. Kad ste već na vrhu brda mogli biste svartiti i do Kuće slave splitskog športa u sklopu SC Gripe, ali nema najavljenog programa niti spomena da će biti otvorena!?

Na šetnju do Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika uz činjenicu da zadnja i 12ka i 8ica polaze u 22:50 može vas privući jedino koncert Jelene Radan, njena potraga za fadom koja počinje u 22:30. Uz otvorenje izložbe Antička zbirka Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika organizirana je i projekcija filma Izgubljeni mletački brod te promocija Zbornika o Luji Maruni. Studenti Filozofskog fakulteta i Umjetničke akademije vodit će posjetitelje kroz privremeni postav. 

Na kraju grada, u Galeriji Meštrović, u okruženju umjetnikovih djela koja će se po prvi puta izložiti u Splitu, imat ćemo priliku čuti i doživjeti uprizorenje Meštrovićevih razmišljanja objavljenih u autobiografskom ljubavnom romanu Vatra i opekline i u drami Razgovori s Michelangelom. Točno u ponoć na programu je koncert Jazz around Midnight. Kao što već znate, polazak zadnje 12ice je u 22:50 pa si na vrijeme organizirajte prijevoz.

www.hrmud.hr

VAŽNA NOVOST: Ipak posebna autobusna linija 

Ipak danas (petak!?) stiže obavijest iz Prometa o posebnoj liniji koja prati projekt Noć muzeja i prolazi pored svih lokacija, a sudjeluje ipak i Kuća slave splitskog športa u kojoj će se moći zaćakulat sa splitskim sportskim velikanima.

Autobus, dakle, od 18:00 kreće svakih pola sata sa stanice kraj HNK i prolazi preko Vukovarske, Gripa, potom Pazara pa preko Lovreta i Spinuta do Meja sve do Bena... Pa natrag  preko Spinuta, Gripa i Pazara natrag do HNK. Zadnji polazak iz smjera HNK-a je u 00:30, a prijevoz je mukte. Bravo za Promet, a'mo sad redovite noćne linije uvest ;)

Malko nam je tlaka svakome posebno objašnjavat di je koji muzej i kako vozi ova mukte linija... evo karta na google maps, samo za vas!