Za 45'

05_07_2009
Za 45'

'Ste složili kombinaciju kako barem svratiti do <strong>Supetra</strong>? Filmske dokumentarističke priče iz svijeta najvećeg siromaštva i nasilja, o vozačici auto utrka u Iranu, čovjeku koji je možda jedini pastir u kolicima... Uz glazbeni dodatak: Joke, ST!llness, Kopito pa Elemental.

'Ste složili kombinaciju kako barem svratiti do Supetra? Plaža, more, film, koncert… Na 45 minuta trajektom od Splita. U četvrtak u Supetru počinje festival dokumentarnog filma koji svaki dan nakon večernjeg filmskog programa donosi noćni glazbeni program.


Sretno!


Na platnu će se u četvrtak nakon 21 sat u glavnom programu prikazati samo jedan film - mađarski Sretno! koji prati pustolovine pravih prijatelja u različitim zemljama i različitim kulturama. Glazbeni dio programa otvorit će francuski bend Joke koji će uz rock, funk, dub, ragga, hip-hop i ska, pa čak i punk svakome pronaći plesnu žicu.

Sonbol Fatima je drugačija. Ima 35 godina, živi sama i ima svoju stomatološku ordinaciju. Uz to, ona vozi utrke automobila. Možda sve to i ne bi bilo toliko čudno da ne živi u hodočasničkom središtu Mashhad u Islamskoj Republici Iran. Sonbol je dokumentarac koji pruža uvid u današnje iransko društvo, prepuno kontradikcija. Autor Niko Apel dobio je nagradu First Steps za 2008. godinu, najprestižniju nagradu za mlade dokumentariste u Njemačkoj.

Duhovi Cité Soleila

U petak je u kasnijem terminu projekcija filma Duhovi Cité Soleila. Cité Soleil je najsiromašnija četvrt na Haitiju. To je mjesto na kojem 500 tisuća ljudi živi u bijedi, u svijetu u kojem vlada nasilje, a filmska ekipa ostvarila je toliko prisan odnos s dvoje domaćina te snimila scene nezamislive za dokumentarce…

Drugi dan festivala završava uz ST!llness u cocktail baru Benny’s.


I filmovi kratkog metra



Subotu otvaraju dva nagrađivana kratkometražna filma – nešto više od pola sata slovenskog Obitelj i nešto manje od pola sata španjolskog dokumentarca Leglo, priča o čovjeku koji je možda jedini pastir u kolicima.

Engleski kirurg, miljenik publike ovogodišnjeg ZagrebDoxa, koji se prikazuje od 21 sat snimljen je u ukrajinskoj bolnici punoj očajnih bolesnika i improvizirane opreme. Pokušat će nam dati odgovore: Kako je to kad čovjek ima kiruršku vještinu poput Boga, a mora se boriti sa svojom vlastitom ljudskošću? Kako je to uspjeti spasiti nečiji život, a ipak doživjeti neuspjeh?

Osmijeh na zabrinuta lica vratit će Kopito koje će filmsku publiku uvesti u zadnji dan festivala.


Četiri dana, četiri koncerta, 10 filmova + 4 iz retrospektive...
Sve je bijelo u Barkingu neće dati novu dimenziju Jolinoj poskočici već priču o sve više multietničkoj Britaniji. Naime, Susan i Jeff cijeli život žive u gradu Barkingu, ali nikad nisu ni pozdravili svoje nigerijske susjede - jer smatraju da oni tu ne pripadaju…

Publika će se u 21 sat prvo u dvanaest minuta Ma Bara diviti 73-godišnjem strastvenom dizaču utega koji i danas, unatoč svojoj dobi, i dalje diže goleme težine – i pobjeđuje mlade snagatore. Tek minutu više traje Standing start prikaz najboljih trenutaka izdvojenih iz 20 sati materijala pripreme biciklista Craiga MacLeana koji se za utrku sprema kao da je riječ o bitci

Ruta od La Rochellea u Francuskoj, preko ekvatora, sve do Salvadora de Bahia u južnom Brazilu poznata je onima koji su na Festivalu mediteranskog filma Split pogledali Solo, a najbolje ju poznaje Šime Stipaničev koji ju je preplovio. Intimna i uzbudljiva priča o jednom čovjeku na brodu okruženim samo morem i nebom.

Prvi Supetar Super Film Festival zatvorit će Elemental.


+Retrospektiva


Svaki dan će se prije prve projekcije održati retrospektiva našeg uglednog dokumentarista Branka Lentića.

Četvrtak: Tjedan jednog liječnika (36')
Stanovnici otoka u zimskom periodu, kad nema turista, uglavnom su starci, pa je liječnik vrlo često jedini kontakt sa vanjskim svijetom.

Petak: Dinamitaši, 1/2 (36')
Film snimljen na Murteru i Braču, tipična je priča za cijelo Primorje i Dalmaciju, priča o ljudima koji se bave protuzakonitim lovom ribe dinamitom, te posljedicama takvog lova na ribarstvo i same ribare.

Subota: Dinamitaši, 2/2 (36')
Drugi dio filma snimljen je uglavnom u sudnici u Šibeniku, gdje se sudi ulovljenim dinamitašima, te na otoku Braču među starim ribarima profesionalcima, koji su itekako svjesni štetnosti lovljenja ribe dinamitom.

Nedjelja: I bit ćeš velik (24')
Film snimljen u Splitu i Sinju, jedini je Lentićev film snimljen skrivenom kamerom. Djeca u vrtiću povjeravaju svoje želje čarobnjaku (ekipi zatvorenoj u kućici želja), svojevrsna je igra istine, koja pokazuje svu dječju naivnost i iskrenost.


supetarsuper.com