Ivo na odlasku o mladima

02_07_2009
Ivo na odlasku o mladima

Dok je hrvatska javnost još zbrajala dojmove premijerove ostavke Vlada je održala svoju 89. sjednicu, a pod 5. točkom dnevnog reda bio je <em>Prijedlog nacionalnog programa za mlade</em>. Kao i prethodni petogodišnji, ovaj četverogodišnji <strong>program</strong> donosi niz mjera...

Dok je hrvatska javnost još zbrajala dojmove prethodnog dana objavljene premijerove ostavke Vlada je održala svoju 89. sjednicu, a pod 5. točkom dnevnog reda bio je Prijedlog nacionalnog programa za mlade od 2009. do 2013. godine (.pdf). Ministrica Jadranka Kosor u predstavljanju 87 stranica dugog prijedloga istaknula je veću operativnost novog programa. Kao i prethodni petogodišnji, ovaj četverogodišnji program donosi, kako kaže ministrica, "vrlo konkretne mjere" koje za cilj imaju podići ili zadržati kvalitetu življenja mladih u područjima obrazovanja i informatizacije, zapošljavanja i poduzetništva, socijalne politike, zdravstvene zaštite, aktivnog sudjelovanja mladih u društvu, kulture i slobodnog vremena te mobilnosti i informiranja. Kako je navela, zbog gospodarske krize i recesije program ne predviđa znatno povećanje financijskih sredstava, no najavila je kvalitetniju realizaciju i evaluaciju uz čvrste rokove.


Počelo bučno i mučno



Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti započelo je proces izrade novog Nacionalnog programa za mlade 2007. godine uz dosta buke u krugovima organizacija civilnog društva. Nezadovoljstvo je kulminiralo na Konferenciji za mlade održanoj na Bjelolasici u listopadu prošle godine kada je izviždan predstavnik organizatora, Stjepan Adanić, državni tajnika Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Izradu su pratile javne rasprave, ali i prosvjedi

Nakon prve javne rasprave o prijedlogu Nacionalnog programa za mlade održanog u sklopu konferencije na Bjelolasici uslijedile su regionalne javne rasprave, a splitsku je organizirala Info zona krajem listopada. U Gradskoj knjižnici Marka Marulića okupilo se tada šezdesetak predstavnika udruga mladih i za mlade i institucija koje se njima bave te su iskoristili priliku sudjelovanja u izradi Programa. Nakon više od pola godine završni oblik dokumenta stigao je na Trg svetog Marka.

Hoće li se sada dogoditi Aktivtitis 2 na gradskoj razini?


Red je na županije i gradove



Donošenje nacionalnog programa pretpostavka je, no ne i garancija donošenja programa na nižim razinama. Podsjetimo, Splitsko-dalmatinska županija do sada uopće nije donijela takav dokument, a Split je kampanjom Aktivitis iznjedrio Gradski program djelovanja za mlade čija kvaliteta i obim provedbe još i danas izazivaju rasprave. Izrada novih dokumenata tek je u planovima aktualnih saziva Savjeta mladih Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita.

napisao: Pile


Vezani tekstovi:
Nakon konferencije na Bjelolasici: Nacionalni ka' i lokalni
Razgovor sa predsjednicom MMH: Mladi nisu prioritet u Hrvatskoj!
Regionalna javna rasprava: Ima 20, priča ko da mu je 40