Dolazi svjetski učitelj lutkartsva

29_05_2009
Dolazi svjetski učitelj lutkartsva

Lutkarska umjetnost  ovog će se ljeta, približiti i splitskim umjetnicima. Kroz desetodnevni program polaznici radionice proći će kroz sve faze nastanka lutkarske predstave - od razrade teme predstave, preko razrade radnje, scenarija i koncepta, do izrade lutaka i scenografije.

Lutkarska umjetnost konačno će se, ovoga ljeta, približiti i splitskim umjetnicima. U svijet lutaka pozivaju se svi lutkari, studenti i glumci, svi likovnjaci, aktivisti, odgajatelji i terapeuti. Radionica Igra s lutkom održavat će se u terminu od 26. lipnja do 06. srpnja u Domu mladih. Kroz desetodnevni program polaznici radionice proći će kroz sve faze nastanka lutkarske predstave - od razrade teme predstave, preko razrade radnje, scenarija i koncepta, do izrade lutaka i scenografije s ciljem postavljanja predstave.

Voditelj radionice je Jan Jirků iz Češke republike, jedan od vodećih kazališnih režisera svoje generacije. Svojim kazališnim radom u Pragu pokazao je kako dječje kazalište može biti jednako zanimljivo i odraslima.


Radionicu će voditi jedan od vodećih kazališnih režisera
Likovni dio radionice odvijat će se pod voditeljskom palicom Darinke Mareš Giljanović. Ona je diplomirala scenografiju na katedri alternativnog i lutkarskog kazališta na DAMU u Pragu, a suradnica je i za likovnu dramaturgiju i lutkarske tehnologije na Umjetničkoj akademiji u Osijeku.

Projekt Nova lutka, u sklopu kojeg se odvija i ova radionica, ima za cilj kroz niz radionica vođenih profesionalnim lutkarima iz Češke Republike i Slovenije potaknuti koprodukciju i kulturnu suradnju u oblasti lutkarstva.

Prijave i informacije na mail: [email protected] Kotizacija 450kn; za studente 250kn