Balun i(li) film

28_05_2009
Balun i(li) film

Na dan nogometnog derbija u Zlatnim vratima nas u sklopu retrospektive u 16 sati očekuju jugoslavenske <em>Muke po Mati</em>, film sa lijepom količinom seksa i nasilja. Ako se vrijeme smiluje, u 21 sat <strong>biraj</strong>: kup utakmica na Poljudu ili <em>Solo</em> na Bačvicama :)

I treći dan Festivala Mediteranskog filma započeo je u Zlatnim Vratima putovanjem gotovo pedeset godina u prošlost filmom Plavi 9. Socijalistički priručnik o drugarstvu i podređivanju vlastitih želja dobrobiti kolektiva smješten je u gradu uz more, koji ima rivu, brodogradilište, baka jednog od glavnih likova se zove šjora Kate, a tu je i jedan veliki nogometni klub – Dinamo?! Split je tom prilikom glumio domaćina danas najvećeg sprotskog rivala, pa je publika oduševljeno prepoznavala djelove grada, a neki su među glumcima došli vidjeti i rodbinu.


Na kraju zafriškalo



Projekcija u 18 sati donijela je nenametljivi turski Jesen, nakon kojega su oči bile bojažljivo uperene u nebo. Na sreću, crne prognostičke prognoze nisu se ostvarile pa je u ljetnom kninu Bačvice bez problema prikazana neobična autobiografija Agnesine plaže, koja je pristojno napunila gledalište.

Oni koji su se sjetili ponijeti dugi rukav ili dekicu nastavili su projekcijom turskog Sunce moje malo u 23 sata, no kasnije su se zbog kiše morali priduržiti ostalima koji su se otišli zagrijati u Akvarij uz prigodnu akciju nabrijavajuće mješavine Red bull + vodka + DJ Coste.

Ne slegnu se dojmovi od prethodnog dana, a već dolaze novi...

Na dan nogometnog derbija u Zlatnim vratima nas u sklopu retrospektive u 16 sati očekuju jugoslavenske Muke po Mati, film sa lijepom količinom seksa i nasilja. Pripovijeda priču o dvojici braće, jedan je boksač, drugi opsjednut seksom. Za veći kaos, autor je udrobio i malo bulažnjenja po Novom Zavjetu.

Ekscentričnosti jedne plavuše u 18 sati donose romantiku, opsesiju, odbacivanje razuma iz kuta gledanja stogodišjeg redatelja u priči koju glavni junak pripovijeda svojem suputniku u vlaku.


Balun ili film



Ako se vrijeme smiluje, u 21 sat će se u ljetnom kinu Bačvice prikazati prvi hrvatski film u konkurenciji, Solo, intimna priča o čovjeku okruženom morem i nebom, a između njih stoji samo 6.5 metarska jedrilica. Bez komunikacije s kopnom i ikakve pomoći sa strane, Šime Stipančev iz Tribunja prešao je Atlantik u manje od mjesec dana.

Biraj - kup utakmica na Poljudu ili Solo na Bačvicama :)

U 23 sata, stignete i nakon utakmice na Poljudu, čeka nas palestinska drama Šipci i mirha, obična ljubavna priča u ekstremnom okruženju okupiranog Ramallahu.

Za zabavu su u Akvariju zaduženi DJ Skime i Kojoš, koji će ponuditi Mediteran na pjatu uz pregršt glazbe iz filmova.

www.splitmedfilmfest.com