Znanost svima, a ne samo njima

04_03_2009
Znanost svima, a ne samo njima

Laboratorij slave je natjecanje u izlaganju znanstvenih tema koje mladim znanstvenicima i studentima prirodoznanstvenih i tehničkih fakulteta pruža mogućnost za komunikaciju i popularizaciju znanosti. Tema ovogodišnjega Festivala znanosti je – evolucija...

Laboratorij slave je natjecanje u izlaganju znanstvenih tema koje mladim znanstvenicima i studentima prirodoznanstvenih i tehničkih fakulteta pruža mogućnost za komunikaciju i popularizaciju znanosti. Na natjecanje se mogu prijaviti osobe od 18 do 35 godina starosti koji su studenti prirodoznanstvenih i tehničkih fakulteta, predavači znanstvenih i tehničkih predmeta te osobe koje rade na primjeni znanosti, tehnologije ili matematike.

U čast 200. godišnjice rođenja Charlesa Darwina (1809. – 1882.) tema ovogodišnjega Festivala  znanosti je – evolucija. Mnoge teme iz tog područja naći će se na programima Festivala u hrvatskim gradovima te u brojnim interaktivnim sadržajima u sklopu kojih će posjetitelji moći i sami o njima raspravljati sa znanstvenicima, gostima Festivala. Prednatjecanje će se u Splitu održati 18. ožujka u 17 sati u Gradskoj knjižnici Marka Marulića. Kriteriji prema kojima će se natjecatelji ocjenjivati su: sadržaj, jasnoća i karizma. Ključno pitanje je: Mogu li slušatelji objasniti sadržaj nekome drugome?


Natjecanje u izlaganju znanstvenih tema
Svi finalisti iz prednatjecanja proći će program usavršavanja koji obuhvaća rad s medijima, prezentacije uživo te rad pred kamerom. Na završnom natjecanju četvero prvoplasiranih iz svakog prednatjecanja sučelit će se u u Zagrebu 24. travnja 2009. u sklopu Festivala znanosti.

Pobjednici prednatjecanja osvajaju digitalni fotoaparat, a troje prvoplasiranih na završnom natjecanju prijenosno računalo. Pobjednik završnog natjecanja osvaja i putovanje u Veliku Britaniju, sudjelovanje u britanskom Laboratoriju slave na Festivalu znanosti u Cheltenhamu u lipnju 2009.

www.festivalznanosti.hr