Hubble u Zoni

02_11_2008
Hubble u Zoni

Bruce Balick, profesor na Sveučilištu Washington u Seattleu, sudjelovao je u izradi instrumenata koji će se uskoro instalirati u Hubble teleskop. U Info zoni će nas uz kratku povijest Hubblea upoznati i sa njegovom budućnošću, otkrićima i najspektakularnijim slikama.

Niz svemirskih predavanja u Info zoni se nastavlja... Prošlo je 400 godina otkako je Galileo opažao Mjesec i utemeljio modernu astronomiju i 20 godina da svemirski teleskop Hubble opaža svemir i pritom iz temelja mijenja naše shvaćanje svemira.

Bruce Balick, profesor na Sveučilištu Washington u Seattleu, sudjelovao je u izradi nekih od instrumenata koji će se uskoro instalirati u Hubble teleskop. U četvrtak, 06.11. u 20 sati u Info zoni će održati predavanje pod nazivom 20 godina svemirskog teleskopa Hubble: život i ponovno rođenje u 2009. Uz kratku povijest Hubblea upoznat će nas sa Hubbleovom budućnošću, njegovim otkrićima i najspektakularnijim slikama.

Hubble - prozor u čaroliju svemira (foto: hubblesite.org)

Hubble je stvorio niz uzbudljivih rezultata tokom svog života - otkrića koja su oduševila i javnost i znanstvenu zajednicu. Početkom iduće godine u misiji Space Shuttlea dodat će se dvije nove kamere, popraviti stare kamere i zamijeniti mnoge od komponenti koje bi trebale produžiti Hubbleove znanstvene mogućnosti za idućih 10 godina.