Ima 20, priča ko da mu je 40

21_10_2008  |  Autor: Pile
Ima 20, priča ko da mu je 40

Šezdesetak predstavnika udruga mladih i za mlade i institucija koje se njima bave iskoristilo je priliku sudjelovanja u izradi NPM. Neki su  iskoristili i priliku da se igraju "odraslih političara", ali ukupan rezultat rada bio je kvalitetan s mnogo konstruktivnih kritika i prijedloga.

Regionalna javna rasprava o prijedlogu Nacionalnog programa za mlade koja se u ponedjeljak u organizaciji Info zone održala u gradskoj knjižnici Marka Marulića uglavnom je privukla stručnjake i predstavnike udruga iz šire okolice Splita. Šezdesetak predstavnika udruga mladih i za mlade i institucija koje se njima bave iskoristilo je priliku sudjelovanja u izradi Programa, ali i ne baš čestu priliku za neformalno druženje i ostvarivanje kontakta.


Nakon uvodne riječi sudionici su se ukratko predstavili

Ima 20, priča ko da mu je 40

Uvodna riječ pripala je Đordani Barbarić, koja je svojim sposobnostima i godinama iskustva rada s organizacijama civilnog društva i u izradi sličnih dokumenata vješto moderirala raspravu u svih sedam tematskih grupa. Primjetan je bio broj mladih političara što je ovu javnu raspravu učinilo posve različitom od javne rasprave o prijedlogu Gradskog programa djelovanja za mlade održane 2006. godine kada se političare tijekom cijele višemjesečne izrade Programa moglo prebrojiti na prste jedne ruke. Novi trendovi ili blizina lokalnih izbora? Politička retorika i govornički nastupi neprimjereni mladim osobama izazivali su podsmjeh kod dijela sudionika. Neki su tako iskoristili priliku da se igraju "odraslih političara", ali ukupan rezultat rada bio je kvalitetan s mnogo konstruktivnih kritika i prijedloga koji su sumirani i prezentirani do kasnih popodnevnih sati.



Rad je bio podijeljen u sedam tematskih grupa
Čast da sudjeluju u najvećoj regionalnoj javnoj raspravi u Hrvatskoj (Osijek  jedini opasno konkurira ;) ) iskoristili su predstavnici: Splitskog skautskog zbora, Hostelskog ferijalnog saveza, stranačkih pomladaka HDZ-a, SDP-a i HSP-a, Hrvatske akademske zajednice, Savjeta mladih Solina i Splitsko-dalmatinske županije, Gradske knjižnice Marka Marulića, Studentskog zbora, Obiteljskog centra SDŽ, Filozofskog fakulteta, Udruge srednjoškolaca grada Splita, AIESEC-a, HZZ-a, Odsjeka za prosvjetu i kulturu državne uprave SDŽ, HULOH Hepatos, Udruge mladih MAX, Centra za socijalnu skrb, Udruge Aktivist, Foruma mladih oboljelih od multiple skleroze, Skautskog kluba Marjan, Hrvatskog katoličkog zbora MI, Udruge Mentor te predstavnici udruge GONG iz Zadra.


Prezentacija zaključaka otegla se do kasnog popodneva

Grad o mladima 'oće pa neće

Nažalost, splitski Savjet mladih još nije službeno konstituiran pa nije sudjelovao kao takav, no bili su prisutni njegovi članovi kao predstavnici svojih udruga. Intrigira činjenica da iz gradske vlasti nije prisustvovao ni jedan član Komisije za suradnju s mladima Grada Splita koja broji 12 gradskih vijećnika iz svih stranačkih opcija.