Zelena čarolija začarala Zagreb

05_10_2008
Zelena čarolija začarala Zagreb

Koncert je otvorila poznata peteročlana trashpop-bubblegum-svaštanešto atrakcija Lollobrigida kojima je nedostajalo pola pjevačica. Nakon nastupa Kaiser Chiefsa tribine se pomalo prazne, a nabrijana ekipa na parteru nestrpljivo očekuje nastup...

Glavni događaj premijernog hrvatskog izdanja Tuborg Green Festa odigrao se u petak navečer u K.C. Dražen Petrović u Zagrebu i baš kao prema obećanjima organizatora sve je išlo protokolarno. Koncert je otvorila poznata peteročlana trashpop-bubblegum-svaštanešto atrakcija Lollobrigida izlaskom na stage točno u 19:30 pred hrpicu poklonika mahom ženskog i ženskastog roda. Pola pjevačica im je nedostajalo jer je pjevala samo Ida, no i ona je bila dovoljna za dvije, što svojom rasplesanom celofanskom pojavom, što svojom osebujnom izvedbom stvarčica poput Bubblegum Boy, Moj dečko je gej, Volim te, Tulum, party, žurka, igranka... U cijeloj toj Lollobrigida stvari najviše mi se svidjela njihova nimalo skrivena kakofonija zvukova, njihov namjerni nemar po pitanju pjevanja i njihov šaljivi nedostatak dlaka na jeziku.

Samo Ida pred ženskom i ženskastom publikom

Nakon već pomalo uigrane atmosfere i kratke pauze, na stage dolazi Edo Maajka, a poluprazni parter se počinje ugodno popunjavati. Izvrsno raspoloženi Edo trese iz rukava stvari sa svih svojih albuma, a publika najburnije reagira na Pržiiiii, Bomba, No Sikiriki, Prikaze i Jesmo l' sami. Svojih sat vremena Edo je zatvorio zadnjom stvarčicom Gansi i prepustio nas čekanju atrakcije večeri – Kaiser Chiefsima.

I Edo je pržiiiio ekipu za vrhunac

Dvorana uskoro postaje gotovo tijesna, svaka rupica u njoj se popunjava, a moj skepticizam po pitanju posjećenosti ovog koncerta isparava u zrak. Na pozornici se neprestano vrzmaju neki ljudi, nitko od njih ne pripada u Kaiser Chiefse, a ekipa ispred pozornice strpljivo čeka i veseli se. Moguće da sam ja prespavala period kad su Kaiser Chiefsi (p)ostali na dobrom glasu u našoj zemljici, ali lagala bih kad bih rekla da me viđena atmosfera nije oduševila. Možda i više nego njihova svirka koja je krenula kao po švicarskom satu točno u 22 sata. Zapravo sigurno više nego njihova svirka i to iz nekoliko jednostavnih razloga – ovaj simpatični engleski indie rock sastav nema odmaka po pitanju ritam sekcije što se hitova tiče. To će ustanoviti svatko iole bistar tko pokuša spetljati Every Day I Love You Less And Less i Na Na Na Na Naa i shvati da to može biti jedna pjesma dijelom čak i po pitanju teksta. Još jedna stvar u kojoj nemaju pretjeranog odmaka su live izvedbe u odnosu na one studijske. Možda ja nisam dovoljan broj puta preslušala njihove albume Employment i Yours Truly, Angry Mob da bih uočila te minimalističke razlike, ali dobro, imat će oni još prilika za dokazivanje i glazbene odmake, barem sudeći prema viđenoj atmosferi na koncertu koji je trajao svega sat i 20 minuta što je treći i posljednji nedostatak ustanovljen s moje strane. Vjerujem da to nije bilo drago ni ljudima koji su samo zbog njih posjetili Tuborg Green Fest, a tih je bilo najviše. Unatoč navedenim nedostacima cijeli nastup bio je korektan, uigran i popraćen veselom atmosferom, a dvorana im, sada i dokazano, puno više odgovara od otvorenih prostora. Na setlisti su se našle još i Ruby, I Predict A Riot, Oh My God, Modern Way, The Angry Mob, Love's Not A Competition (But I'm Winning)

Kaiser Chiefs su nastupili pred krcatom dvoranom

Nakon nastupa Kaiser Chiefsa tribine se pomalo prazne, a nabrijana ekipa na parteru nestrpljivo očekuje nastup pionira neobičnog glazbenog žanra koji svakim novim uratkom kupi izvrsne kritike. Radi se o Kirilu Džajkovskom ili kraće Kirilu koji na stage izlazi u ponoć u pratnji svog sastava Bastion koji je pak specijaliziran za makedonske etno izvedbe. Potonja vrsta glazbe u izvedbi kultnih romskih sastava u Hrvatskoj nije nikakva novost, ali u slučaju Kirila radi se o veoma uspješnom spajanju elektronike s makedonskim etnom. Zahvaljujući tom Makedoncu, publika se u prvim satima novog dana rasplesala i nauživala dobrih ritmova, a Kiril je u više navrata zahvalio na gostoprimstvu i izvrsnoj atmosferi.

Bolji kraj ovog događaja sad mi je nekako teško zamisliv. Organizatori su se svejedno pobrinuli da tu ne bude kraj pa su sinoć u Tvornici nastupili Jinx, Pips Chips & Videoclips, Psihomodo Pop i Laka, a u klubu Sax Letu Štuke i Detour. Za toliki popis izvođača na 2 različita mjesta vrijedila je jedna ulaznica od 20 kn pa je sukladno tome posjećenost nadmašila prostorne mogućnosti Tvornice i Saxa, a zabava je fenomenalna kakva uz ove bendove samo i može biti.

Publika je bila začarana zelenim

I sada zaista na kraju pozdrav organizaciji cijelog Tuborg Green Festa, pozdrav uspješnom pokušaju sjedinjavanja četiri potpuno različita glazbena pravca, pozdrav svim popratnim Tuborg Green detaljčićima od piva do flourescentno zelenih kovrčavih perika i pozdrav idućem Tuborg Green Festu koji će, nadajmo se, zalutati i do Splita (znate, organizatori, ono mjesto malo južnije, čak i autocesta vodi do njega).

Tvornica, Sax, the fun doesn't stop here….

napisala/foto: Marta