Jedan dan, još samo jedan dan

31_05_2008
Jedan dan, još samo jedan dan

Večernji program <strong>zadnjeg</strong> dana festivala počinje u 21h proglašenjem pobjednika čije će projekcije biti u 23h od kada će u Akvariju svirati Kiklop i Johnsonsi te poseban gost. Kompletni program kratkometražnih filmova prikazat će se u Kinoteci uz besplatan ulaz

Dan prije zatvaranja Festivala mediteranskog filma počeo je raspravom o pojmu mediteranskog filma i konceptu sljedećih Festivala. U popodnevnom programu FMFS-ovci su Splićanima u Kinoteci poklonili repriznu projekciju najposjećenijeg filma Festivala, Na rubu raja, kojim je Festivala i otvoren.

U retrospektivnom programu prikazan je kontroverzni, bolno realistični sirijski film Prevareni, u koji se malobrojna publika itekako mogla uživjeti pošto su potoci znoja koji su tekli u filmu bili u skladu sa vrućinom i sparinom koja je vladala Kinotekom.


Muškarac bez brkova



Prva večernja projekcija, u 21 sat u kinu Bačvice, donijela je simpatičnu priču o pet libanonskih žena, a film je, sukladno tome, najavilo pet raspoloženih volonterki FMFS-a. Ženski dio publike se, sudeći prema komentarima, bez problema identificirao sa likovima i njihovim dilemama, strahovima, radostima i tajnama. Dugi samoglasnik afirmirajuće intonacije i hihotanje koje je uslijedilo, dali su do znanja što Splićanke misle o muškarcima bez brkova, u sceni gdje jedan od rijetkih muških likova napušta salon za ljepotu. Film je izvrsno prihvaćen, popraćen salvama smijeha i nagrađen pljeskom.

5 sramežljivih volonterki najavljuje film o 5 žena

Projekcija u 23 sata, ponovo nevjerojatno dobro posjećena, donijela nam je francusku dramu Skafander i leptir, snimljenu prema istinitim događajima, koja istovremeno potresa i daje nadu. Publika je kao u transu pratila priču o čovjeku zarobljenom u vlastitom tijelu, njegovom odnosu sa okolinom i samim sobom, nadajući se sretnom kraju.

Klonule duhove je podignuo DJ Sero svojom Feštom Balkanikom u Akvariju, gdje su se dizale ruke u zrak, treperili prstići i drmusala tijela na melose sa brdovitog Balkana. Naravno, i šank je bio dobro posjećen.


Kratko i slatko



Subota, posljednji dan festivala, donosi nam grčki psihološki triler Pripovijest 52. Kako se ljubavna priča pretvara u noćnu moru u kojoj je nemoguće razlikovati sadašnjost od prošlosti i budućnosti, san i javu, provjerite u 14 sati u kinoteci Zlatna vrata.

Kompletni program kratkometražnih filmova prikazat će se također u Kinoteci s početkom u 16 sati, uz besplatan ulaz. Divovi oslikavaju život na jugu Italije, Giacomov život donosi priču o mladiću koji postaje svećenik, program nastavlja španjolski Nitbus, zatim izraelski Novosti, te ciparski Pharmakon.

Retrospektiva donosi u Kinoteku dva vrlo uzbudljiva filma. U 18 sati će se prikazati satirični Povodom Nice, na kojem je autor utemeljio svoju anarhističnu poetiku i najavio Novi val još davne 1930. Melodrama Princeza koralja, njemačko jugoslavenska koprodukcija iz 1937. druga je poslastica za sve filmofile.

Pariz, volim te


Noć pobjednika


Večernji program počinje u 21 sat proglašenjem pobjednika u ljetnom kinu Bačvice, da bi se zatim prikazao francuski omnibus Pariz, volim te, koji je okupio čak 22 redatelja u 18 priča koje variraju od romantike do horora.

U 23 sata publika će moći ponovo uživati u pobjedničkim filmovima, a u Akvariju će zasvirati Kiklop i Justin's Johnson te poseban gost, DJ Najt Husezni.

napisala: KMaja