Zakačite se na filmove!

15_04_2008
Zakačite se na filmove!

Festival mediteranskog filma Split održat će se po prvi put od 27. do 31. svibnja 2008. godine i na njemu će se prikazivati igrani filmovi iz mediteranske regije. U sklopu <strong>festivala</strong> odvijat će se i popratni filmski program, kao i koncerti, okrugli stol te niz drugih događanja.

Ponosni smo jer smo glavni net promotor prvog Festivala mediteranskog filma Split koji će se održavati od 27. do 31. svibnja. Sigurni smo da će entuzijazam i žar mlade filmaške ekipe krajem svibnja u Splitu stvoriti pravi festivalski šušur, a mi će vam dodatno približiti festivalske pripreme i zbivanja u posebnoj rubrici na adresi. Već sada pročitajte o idejama i motivima mlade snage koja festival gradi, pročeprkajte po nemalom popisu festivalskih linkova, odazovite se na natječaj fotografa te pročitajte sadržaj i pogledajte isječke prva dva filma.


Filmovi, koncerti, zabave, okrugli stolovi...

Pet dana Mediterana



Međunarodni festival mediteranskog filma Split petodnevna je smotra filmova s područja Mediterana koju splitska, ali i hrvatska publika, nema priliku vidjeti u redovnoj kino distribuciji. Festival će se održavati u kinoteci Zlatna vrata tijekom dana, a u večernjim satima na otvorenome. U sklopu festivala odvijat će se i popratni filmski program, koncerti, zabave, okrugli stol te niz drugih događanja. U glavnom programu festivala bit će prikazano oko 15 filmova.

U popratnom programu prikazivati će se retrospektiva filmova s Mediterana, koji se svojom tematikom vezuju zapravo uz sami Mediteran, njegovu kulturu, tradiciju i mentalitet. Selektorica ovog programa je Tanja Vrvilo, glumica, prevoditeljica, filmska i kazališna kritičarka, umjetnička direktorica i idejna začetnica filmološkog festivala-simpozija Filmske mutacije: Festival nevidljivog filma, koja je već uređivala filmske programe i razne retrospektive.


Prizor iz autobiografskog filma Diving bell and the butterfly

Nefilmski okrugli stol


Okrugli stol, koji će se održavati u sklopu festivala, bavit će se temom Mediterana, mediteranske kulture i položaja Splita i naše zemlje u mediteranskoj regiji. Okruglom stolu prisustvovat će profesori, arheolozi, pisci, filmski profesionalci i umjetnici koji će između ostalog raspravljati o tome kako probuditi i produbiti dijalog između zemalja mediteranske regije, kako integrirati različite tradicijske vrijednosti, zaustaviti stereotipe te bolje približiti različite kulturne vrijednosti svake zemlje, promovirati različitosti i sličnosti s ciljem unaprijeđenja međusobne percepcije.