Aiesecovanje

01_04_2008
Aiesecovanje

Nova generacija AIESEC-ovaca prethodni vikend se <strong>pripremala</strong> za ulazak u novu sferu studentskog života. Jedan od zaključaka je i taj da nije loše dnevno utrošit uru vrimena na kavu, uru-dvi na televiziju, povremeno linčarit, piskarat po forumima ili pak facebooku i slično.

Savršeno plavo nebo obasjano suncem, ptičice cvrkuću, kave se ispijaju u litrama na otvorenim štekatima, dok se nova generacija AIESEC-ovaca prethodni vikend pripremala za ulazak u novu sferu studentskog života kroz rad i djelovanje studentske udruge AIESEC.

Evo o čemu se radi... 29. i 30. ožujka u OŠ Pujanke održan je Local Training Seminar (pretpostavljam da nije nužno prevodit) s ciljem da mlade mozgove splitskih fakulteta uvede u principe i rad studentske udruge AIESEC.


Prethodnog vikenda AISEC je održao seminar za nove članove
Za one koji se još uvik pitaju što je AIESEC, ukratko, riječ je o najvećoj međunarodnoj studentskoj organizaciji na svijetu koja studentima pruža mogućnosti međunarodne prakse, liderstva i sudjelovanja na brojnim konferencijama. Nalazi se u 103 zemlje svijeta i ima preko 20 tisuća članova (ostatak na www.aiesecsplit.com).

Seminar je organiziran tako da studenti za vrijeme njegova trajanja, dakle od subote u 10 pa do n nedjelje u 16 sati, cijelo vrijeme provedu skupa, doslovno, pa su se nosile i vreće za spavanje. Koliko je tu 'ko spavao, to je pak priča za sebe.

Koliko je 'ko spavao za vrijeme seminara, d(r)uga je priča...

Osmišljenim programom ili tzv. agendom je predviđen svaki trenutak proveden u toj školi, od upoznavanja, konstantne edukacije, radionica, igrica, pa i što je logično, do nekakvih pauza, obroka te navečer organizirane zabave. Najzanimljivije je bilo predavanje "Time managament", zatim rad u grupama na aktualnim projektima u organizaciji AIESEC-a, nakon čega je uslijedila prezentacija naučenog kroz simulirani razgovor sa poslovnom tajnicom i direktorom poduzeća. Iz svega toga naučili smo da je lakše ostvarivati ciljeve ako ih napišeš crno na bijelo, te kako 8 minuta planiranja sljedećeg dana prije spavanja, sljedeći dan "skraćuje" za sat vremena. Zanimljivo je spomenuti kako očigledno nije loše dnevno utrošiti uru vrimena na kavu, uru-dvi na televiziju, povremeno ljenčariti, piskarati po forumima ili pak facebooku i slično. Dapače, pozivajući se na potvrđena istraživanja, sve je to preporučljivo i nužno da bi normalno funkcionirali. Naravno, to se odnosi na studente koji konstantno ne izbjegavaju fakultet i pritom se ponašaju kao obični društveni paraziti živeći na grbači roditelja. Simulacije poslovnih razgovora i sastanaka ukazali su nam koliko smo nespremni nositi se sa ljudima iz poslovnog svijeta, u principu običnim smrtnicima s kojima je komunikacija otežana samo zbog neinformiranosti istih.

Japanski teatar :D

Moram priznati da nisam očekivala da ću se toliko smijati pojedinim situacijama, što je bilo neizbježno i najvećem skeptiku prema toj organizaciji koju često deklariraju kao "sektašku". Ponajviše me oduševio "japanski teatar" tj. improvizirana predstava pripremljena od strane najhrabrijeg dijela muške ekipe starijih Aiesecovaca za nas novopečene. Kratak i jednostavan scenarij u više verzija: "normalna", usporena, ubrzana, "sportska", "japanska" i ljubavna... možda sam izostavila navesti još neku verziju, manje bitno, no svaka pohvala hrabrosti momcima, pogotovo onima koji su nosili suknjicu odnosno nisu imali puno toga na sebi. Večernji tematski "buffalo party" u ritmovima popularnih stihova, kako stranih tako i domaćih izvođača, ponajviše je zbližio pojedince koji se možda i nisu nadali da će uz koju čašu sponzorskog pića završiti u nečijem zagrljaju.

Seminar - od edukacija do zabave

Na kraju, iako spadam u meteoropate koji ekstremno vole "lipo vrime i fjaku u glavi", izdvajanje jednog ipo dana u zatvorenom prostoru smatram isplativom investicijom, pa čak i ako na kraju ne postanem superuspješni poduzetnik, manager neke gigantske internacionalne firme, lider sa kesom para i beneficijama do kraja života, odnosno ono za što se svakodnevno pripremamo spavajući na predavanjima.

napisala/foto: Jion_mae