Studentima sve 5

13_03_2008
Studentima sve 5

Nekad su studenti bili pokretači društvenih promjena, branili su nacionalni ponos, borili se (i) za svoja prava, za bolji status studenata… Predavanjem o studentskom aktivizmu će se pokušati osvijestiti problemi i mogućnosti studentske populacije.

Nekad su studenti bili pokretači društvenih promjena, branili su nacionalni ponos, prvi reagirali na društvenu nepravdu, borili se (i) za svoja prava, za bolji status studenata… Danas je u Splitu vrhunac studentskog prosvjeda prikupljanje potpisa na peticiji za izvanredni ispitni rok ili za pivu u menzama.


Nekad su bili pokretači



Humanitarne akcije su, grubo je reći jedini, ali uz sveprisutni politički angažman najrašireniji oblik studentskog aktivizma. Uspjeh desetljeća je izborena nešto jeftinija pokazna karta za gradski prijevoz. Da je trebalo pokazati zajedništvo i odlučnost, a ne samo imati dobrog pregovarača i susretljivost druge strane, tko zna bili se i ta želja ostvarila.


Nove zgrade, jeftiniji prijevoz... splitski studentski život je idealan

Studentski život je idealan



Možda je splitski studentski život konačno idealan, možda ta Bologna ne pila toliko kad je sunčano, možda mladi (budući) stručnjaci nemaju što za nadodati u stvaranju temelja budućnosti u kojoj će oni djelovati, možda su upisne kvote savršene, upisnine i školarine primjerene, a studentski klub nije za štrebere…


Aktivitis: glasić studentskih organizacija tek na samom kraju
Proces izrade gradskog programa djelovanja za mlade i kampanja Aktivitis trajali su mjesecima, uključivale su se škole, splitske udruge, svi mediji su obavještavali o tome. Split je jedini grad u kojem se animiralo mlade da što više sudjeluju predlaganjem mjera za poboljšanje života u svojoj okolini. Možda netko daleko od društvenog aktivizma nije čuo za Aktivitis, no kad su se predstavnici studentskih udruga pojavili tek na završnoj javnoj raspravi u mikrofon su pitali: "Zašto mi nismo uključeni u proces izrade od samog početka?" Ove generacije studenata sigurno neće pokrenuti ništa veliko i energično poput svojih "kolega" ranih 70ih. Možda je globalno zatopljenje krivo što je energija i odlučnost Hrvatskog proljeća neshvatljiva za studentski puk 21. stoljeća?

Prosvjed američkih studenata zbog policijske brutalnosti


Predavanje: studentski aktivizam



Što se uopće ima govoriti o nečemu čega nema – studentskom aktivizmu? Možda ga ipak ima, samo čuči negdje, skriven, potlačen? Predavanjem u 18 sati u velikom amfiteatru na Ekonomskom fakultetu, u organizaciji Info zone pokušat će se osvijestiti problemi i mogućnosti studentske populacije. Nije slučajno odabran ni datum održavanja, 17. ožujka 2008., samo tri dana prije izbora za Studentski zbor. Na predavanju će o položaju i problemima mladih govoriti psihologinja prof. dr. sc. Mirjana Nazor, te o studenskim pravima i mogućnostima, asistentica na odjelu za sociologiju Filozofskog fakulteta mr.sc. Ivanka Buzov. Svi prisutni moći će predavačicama uputiti pitanja, a također će biti u mogućnosti saznati više o Studentskom zboru od trenutnog predsjednika FESBove podružnice,  Ivana Špara.

napisao: Pile