Na Matejuški ćemo se i kupati

14_01_2008
Na Matejuški ćemo se i kupati

Na južnom dijelu velikog mula bit će nasuta plažica, a radi se i nova nadstrešnica, kojom je osobito zadovoljna ekipa s Matejuške jer će, bez straha od kiše, konačno moći na miru gradelavat.

Unatoč maonama i svoj ostaloj mehanizaciji koja na sjevernoj i južnoj strani velikog mula Matejuške kopa u svih šesnaest za betonski zid i novu nadstrešnicu, istodobno, u nekom svom paralelnom svemiru, ekipa s Matejuške, mahom članovi društva “Lubin”, čekaju marendu na obližnjim klupama. Isprid njih male gradele, oko njih mace predatorice čekaju svoj dil ulova. Njima je bar u životu dobro, svaki dan dobro jedu, neke su pravi pomorci, idu i u ribe.
– Ima čak jedna, ta je najstarija, koja ide s brodom u ribe! Otkad su tu, nema miševa ni blizu, prije je bilo pantagani ka u priči, satrali nam sve mriže – kaže nam Milivoj Paić, koji, dok ne dođe žarko željena friška srdela, priprema za svoju klapu slane inćune s maslinovim uljem i kvasinom, za točat kruv i lizat prste.
– Prva tura je moja! – povika je ka iz topa Zdravko Šundov, izazivajući svoje kompanjone, koji su ga učas zasuli dobro nam znanim beštimjama u kojima se nije štedilo ženskog roda.
Pitamo ih kako im se sviđa novi projekt Matejuške. Zadovoljni su, pogotovo novom nadstrešnicom, di će moć gradelavat i feštavat. Bit će to, kažu, prvi put da neće morat peć ribu pod vedrim nebom.
S druge strane Matejuške druga priča, na velikom i malom mulu narasle su dvije velike gomile iskopa iz mora ­– oko 1500 kubika materijala, prema procjeni ing. Ratka Jakasovića, pomoćnika šefa gradilišta.
– Paralelno se rade iskopi na tri mjesta – za novu nadstrešnicu i za betonski zid sjevernog i južnog dijela velikog mula, koji će okruživati obalu. Na sjevernom se dijelu odustalo od ankera i odlučili smo se za betonski zid, za što je Grad izdvojio dodatnih 800 tisuća kuna – pojašnjava Jakasović, i dodaje kako će postavljanje zidova biti završeno za dva mjeseca. Zatim slijedi popločavanje sjeverne strane velikog mula postojećim kamenjem, dok će južni dio mula biti u novom kamenom ruhu.
Zanimljivo je da će na južnom dijelu velikog mula biti nasuta i plažica, a tko će biti dragovoljci koji će se tamo prvi i okupati, vidjet ćemo nakon blagdana svetog Dujma.
Valja očekivati da će radovi biti gotovi i prije tog datuma, budući da djelatnici “Cestara” uskoro pojačavaju radni tempo na 17 do 18 sati dnevno.
Slobodna Dalmacija, Nikolina Lulić