GUP proždire igrališta i parkove

06_09_2007
GUP proždire igrališta i parkove

Bivši direktor Zavoda za prostorno planiranje Draško Bižaca tvrdi da GUP i njegove izmjene ne predstavljaju urbanizam, nego podilaženje onima koji profitiraju od gradnje.

Izmjene GUP-a izazvale su nezadovoljstvo građana na javnoj raspravi. Jedan od glavnih prigovora je bio da se ne planiraju novi parkovi, zelene zone i igrališta. S druge strane, već godinama se odvija puzeći proces "pretvorbe" igrališta u građevna područja, koji se nastavlja i izmjenama GUP-a.
Tako je prije nekoliko godina javnost šokirala vijest da se školi na Sućidru oduzima igralište radi gradnje crkve. GUP je u Slatinama na mjestu igrališta "uplanirao" poslovnu zgradu, a na igralištu na Trsteniku dozvolio gradnju stomatološkog fakulteta i sportske dvorane.
Razlika između igrališta i dvorane je u tome što dvorane u pravilu naplaćuju usluge, dok su igrališta javna dobra koja koriste svi, bez obzira koliko imaju novca.
Na Mejašima se na mjestu školskog zelenila i igrališta planira parkiralište za buduću sportsku dvoranu. Dječje igralište i parkić na Lučcu pretvaraju se u građevno područje. Na zelenoj površini na Spinutu se, unatoč protivljenju građana, želi "ubaciti" Obrtničko-tehničku školu. Igralište na Kamenu postaje građevna zona, kao i zelene površine u Stobreču i Visokoj.
Bivši direktor gradskog Zavoda za prostorno planiranje Draško Bižaca tvrdi da Izmjene GUP-a, ali i sam GUP, ne predstavljaju urbanizam, već podilaženje onima koji profitiraju od gradnje.
— Prostori koje smo prije deset godina, dok sam bio na čelu Zavoda, čuvali za buduće zelene, rekreacijske ili poljoprivredne zone, osobito u istočnom dijelu grada, pregaženi su stambenom gradnjom.
To je već napravio GUP usvojen prije godinu i pol dana, a njegove izmjene nastavljaju uništavanje Splita — smatra Bižaca.
Slobodna Dalmacija, Sandi Vidulić