Automobili ugušili bolnicu

22_08_2007
Automobili ugušili bolnicu

Unatoč prometnim znakovima i trudu osoblja, bolnički krug opsjedaju mnogi automobili, gurajući se doslovce u zgradu, pokraj kojih se vozila Hitne pomoći ne mogu probiti na intervencije

U prostoru bolnice na Firulama vlada prometni kaos. Razlog je nepoštovanje prometnih propisa. Naime, cesta koja vodi do Hitnog prijama je jednosmjerna, međutim, mnogi vozači zanemaruju dobro vidljive prometne znakove. Time se često vozilima Hitne pomoći onemogućava pravovremen pristup ulazu u zgradu.

U to smo se i sami uvjerili: stariji muškarac se škodom okrenuo i pokušao u suprotnom smjeru izići s bolničkog parkirališta. Zaštitar Neven Frankini ga je upozorio da se kreće u zabranjenom smjeru, te se on pokušavao vratiti u dopušten smjer. Ne iskazavši se naročito u vozačkoj vještini, vozač je u tri minute iza sebe stvorio kolonu od dvadesetak automobila, među kojima su ostala blokirana i dva vozila Hitne pomoći.

Stvaranje čepova

— U čitavom krugu bolnice provedena je vertikalna i horizontalna signalizacija, no neodgovorni pojedinci vožnjom u suprotnom smjeru stvaraju čepove. O tome smo izvijestili i policiju, koja će kažnjavati prijestupnike — kazao je Vlado Janković, referent zaštite od požara u KB-u Split, koji se bavi i prometnom problematikom.

Spomenuti zaštitar Frankini na ulazu u bolnicu, s bijelom kapom kao neophodnim dodatkom uniformi, satima na suncu glumi prometnog policajca i vozila koja dolaze iz suprotnog smjera tjera da se vrate unatrag te do bolnice dođu preko glavnog ulaza.

— Svaki dan se dogodi bar jedan incident. Prošli tjedan je neki vozač tri puta izlazio iz auta i skakao na mene jer mu nisam dao da prođe.

Policija je bila tu jednom i najavila da će početi s kažnjavanjem prekršitelja, no to se još nije dogodilo — rekao je zaštitar.

Vlado Janković je objasnio da vozači, umjesto vraćanja prema ulazu u bolnicu, na izlasku iz bolnice trebaju produžiti ravno prema helidromu te tako izići iz prostora KB-a.

Na Križinama lakše dišu

Janković dodaje kako se sa sličnim problemima suočavaju i u prostoru bolnice na Križinama, no, kako smo vidjeli, tamo je situacija ipak mnogo bolja, prvenstveno zbog manjeg broja vozila koja tu prometuju.

MUP: Vozače čekaju kazne

Na regulaciji prometa u prostoru KB-a Split radila je njihova Tehnička služba, jer se ne radi o javnoj površini. Do sada je Prometna policija povremeno upozoravala vozače da ne voze suprotnim smjerom, no kako se sve skupa odvija čini se da će biti potrebno i kažnjavanje prekršitelja — izjavila je Marina Kraljević-Gudelj, glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske.

Slobodna Dalmacija, Toni Bilić