Napravi, napuni, odbaci

14_06_2007
Napravi, napuni, odbaci

Govori o njenom životnom putu – od nastanka, prolaska kroz ljudske ruke pa do kraja u prirodi. Film o – kesi. Promocija filma je u petak, 15. lipnja, u 21 sat, na Poljani Priora Petra, ispred kafića Buža, iza zgrada na dnu Pjace...

Dokumentarno-igrani film "Put kese" govori o životnom putu jedne kese – od njenog nastanka, prolaska kroz ljudske ruke pa do njenog kraja u prirodi. Kesa je izabrana kao motiv koji govori o ljudima i nesvjesnom odnosu prema otpadu, o fenomenu nekontrolirano velike proizvodnje i upotrebe kesa u Dalmaciji. Cilj je potaknuti javnost na razmišljanje i aktivno sudjelovanje u rješavanju problematike gospodarenja otpadom.

Uz autoricu Rahelu Jurčević, u stvaranju osamnaestominutnog filma sudjelovali su profesionalni snimatelji, montažeri i ton-majstori iz Splita, narator je Mladen Badovinac. Film je ostvaren uz pomoć Službe za kulturu grada Splita i Ministarstva kulture, a u produkciji KUU Uzgon Split.

Zabrana PVC vrećica u Francuskoj
Brda plastičnih vrećica na francuskim odlagalištima smeća uskoro će se drastično smanjiti jer su tamošnje vlasti najavile da će do 2010. godine zabraniti prodaju i distribuciju PVC vrećica u trgovinama. Najavi novog zakona protivi se i industrija i trgovina, ali unatoč tome vlast u Parizu odlučila je već iduće godine zabraniti upotrebu plastičnih vrećica u metropoli, u kojoj se godišnje potroši oko osam tisuća tona tog otpada. To je trošak oko 1,6 milijuna eura, pa je logično da su zabranu plastičnih vrećica pozdravili potrošači i pripadnici ekoloških udruga, pogotovo kad se zna da je za razgradnju plastičnih vrećica potrebno oko 400 godina.
  Promocija filma je u petak, 15. lipnja, u 21 sat, na Poljani Priora Petra, ispred kafića Buža, iza zgrada na dnu Pjace...