Kriglu molim...

09_06_2007
Kriglu molim...

Vrhunska dvosatna svirka, prepuna energije, s izvrsnim setom pjesama koji je tematski odlično složen. Od Džinovskog do Šamara i cijele Knjige žalbe. Iznenađenje je bilo što su odsvirali baš sve pjesme s novog albuma, ali i to da iste uživo zvuče višestruko jače, bolje, energičnije...

Dvorana košarkaša Splita na Gripama poslužila je momcima iz Hladnog piva da sinoć zaključe svoju mini turneju "Uz Žuju nije sve tako sivo", tijekom koje su promovirali svoj novi album "Knjiga žalbe". A sve je započelo već oko 20 sati, svirkom grupe Indigo ispred još uvijek malobrojne publike. Odsvirali su pjesme sa svog novog albuma uključujući Blizu početka, Briljantno, Gore/Mars i još par pjesama. Moram priznati - malo su me uspavali, no parket se već polako punio za - Đubrivo!


Nisam već jako dugo bio na koncertu na kojemu je predgrupa došla pred skoro pun parket i neloše ispunjene tribine. Koja je pozdravio kratko i jasno, a domaća publika mu je odzdravila na najbolji mogući način - pjevali su, skakali od prve do zadnje pjesme. Zna se - Đubrad, preko Ubij se, Ilije nekrofilije, Pete zone, Porno stara... Da ovo nije bio uobičajan koncert, pokazuje i traženje bisa od predgrupe - za što su i dobili a capella uvod Vaše kćerke i žestoki završetak.


Publika je, dok su tehničari micali višak pojačala, bubnjeve i dio opreme, polako postajala nestrpljiva, a parket je već postao prepun. Počelo se skandirat Miletovo ime...  kad se polako iza pozornice pomolilo nekoliko ćelavih glava s ručnicima oko vrata (i jedna jako kuštrava nakon toga)...


Koncert su započeli sa Carstvom pasea i vlakićem svih članova, osim čovjeka iz sjene... Uslijedila je vrhunska dvosatna svirka, prepuna energije, s izvrsnim setom pjesama koji je tematski odlično složen. Od Džinovskog do Šamara i cijele Knjige žalbe. Iznenađen sam bio i time da su svirali baš sve pjesme s novog albuma, ali i time da iste pjesme uživo zvuče višestruko jače, bolje, energičnije - jedno sasvim drugo iskustvo. Iznenađenje za starije fanove  u obliku Marginalaca, a posebno bih pohvalio izvedbu Džepnog boga, koju sam smatrao jednom lošijom pjesmom na albumu, ali je uživo zaista nešto drugo, ne znam jel' to zbog toga što Čovjek iz sjene (Suba) zaista tu dolazi do izražaja ili ? Ovdje im je jedini gost bio Krešo Oremuž na usnoj harmonici koji im se pridružio na nekoliko pjesama (a kod nekih sretnika iz publike je ista i završila, kao i dvije Subine majce, te jedna Zokijeva, Stipina i Miletova).


Dvoje najbržih (Ante Krnić i Mirela Bilić) osvojili su ulaznice za koncert preko portala jer su se na vrijeme odazvali na mobitel, a za koji dan na ovom istom mjestu moći ćete pročitati intervju kojeg sam napravio s Pivom par sati prije svirke.


U Splitu su odvirali čak 34 pjesme, četiri više nego na Šalati... nisu ostarili - to je sigurno. Mislim da su nam ovom mini turnejom samo dokazali da punk-rock scena u Hrvatskoj itekako živi i da nakon dugogodišnjeg truda, probijanja, odricanja, konačno i oni mogu ubrati svoj plod. Svima onima koji kažu da se Hladno pivo prodalo, da je omlohavilo, da je ovakvo i onakvo - molio bih lijepo poslušajte 9. pjesmu Đubriva na albumu 100% prirodno. A za kraj bi i citirao Koju: "Hladno pivo nije bend, oni nisu zvijezde, oni su prije svega ljudi!"

napisao: Luka Vidoš
foto: Branko Č