Meškoljenje straže

05_06_2007
Meškoljenje straže

Nakon antičkog baluna i borbe gladijatora Split je dobio još jedan, ne baš pretjerano originalan, ali svako zanimljiv i potreban detalj u turističkoj ponudi. Neobično je kako se do sada rijetko tko od uličnih zabavljača sjetio "maskirati" u Rimljanina…

Dioklecijanova straža na Peristilu je ideja stara vjerojatno koliko i splitski turizam, ali je tek ove godine Turistička zajednica Splita odlučila nešto konkretno učiniti na njenoj realizaciji. Neobično je kako se do sada rijetko tko od uličnih zabavljača sjetio "maskirati" u Rimljanina i fotografirajući se s turistima zaraditi koju kunu…

U Veroni su vojnici stasitiji i opremljeniji, ali poziranje se plača

Nakon antičkog baluna i borbe gladijatora, Split je dobio još jedan, ne baš pretjerano originalan, ali svako zanimljiv i potreban detalj u turističkoj ponudi. Do 15. rujna, dva rimska vojnika će čuvati ulaz u Vestibul. Mladi glumci sa splitske Akademije dramskih umjetnosti Antonio Franić, Dino Rogić i Goran Marković dobili su čast da glume Dioklecijana koji svaki dan pozdravi narod prilikom smjene straže u 15 sati.

Rimski vojnik, već viđena stvar...

Valjda, kako bi priča ipak imala neku originalnost i bila prava splitska, vojnici su počeli stražariti bez kaciga koje će tek naknadno doći iz Rima. A što je rimski vojnik bez kacige? Ma možda bi priča bila još više splitska da straža čuva Mauzolej, a ne Vestibul... :) Nema ni draži buljenja u discipliniranog vojnika - ovi žvaču žvaku, pričaju, stalno se meškolje, a daleko je to i od kršnih momaka koji bi zaštitili Cara.

....i dalje je Peristil ono što turistima oduzima dah

Naravno da su turisti ipak više očarani Peristilom, nego Rimljanima, ali u albumima nakon posjeta "Dioklecijanova grada" konačno će biti i koja fotografija mame, tate, sina i rimskog vojnika. Nema veze šta nema kacigu… :)

napisao/foto: Pile