Zona, samo šta nije

25_05_2007
Zona, samo šta nije

Kao posjetitelji portala, trebali bi već znati što je Info zona. Ako ne znate, evo još jedna prilika da naučite…  Informativni centri za mlade (mi smo splitskog nazvali Info zona) postoje u zemljama EU i svi su s istim ciljem - informiranje mladih, ali i prilagođeni potrebama okoline.

Kao posjetitelji portala, trebali bi već znati što je Info zona. Ako ne znate, evo još jedna prilika da naučite…

Nakon 2. Nacionalne konferencije o mladima održane početkom srpnja 2006. godine na Bjelolasici, Udruge SIC i splitski.portal udružile su se u partnerskom projektu i na preporuku udruge MoSt dobile povjerenje Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti da u Splitu pokrenu pilot projekt Informativnog centra za mlade.

Informativni centri za mlade (mi smo splitskog nazvali Info zona) postoje u zemljama EU i svi su s istim ciljem - informiranje mladih, ali i prilagođeni potrebama okoline.  Za početak, u Hrvatskoj Informativne centre za mlade otvaraju Pula, Rijeka, Osijek i Split. Ideje su otprilike jednake, a i postotak realizacije.

Obilježja Info zone izabrana među prijedlozima pristiglim na natječaj

U Splitu smo zamislili ideju da imamo pult za informacije (od prodaje karata za koncerte, preko informacija o stipendijama, školovanju, udrugama,sportskim manifestacijama, kulturnim događanjima… ako ne konkretna informacija, onda bar usmjeravanje), internet kornerčić i velika prostorija za izložbe, prezentacije, radionice, sastanke… i, ono zbog čega je portal izuzetno važan – što više informacija dostupno na netu, odnosno portalu. U kasnijoj fazi bi još širili priču na pravno savjetovanje, psihološko savjetovanje… Pošto nema slobodnog adekvatnog gradskog prostora, odlučeno je da se prenamjeni nekadašnji prostor Slobodne volonterske zone na Šperunu, Jerina 1 (iza Sv. Frane).

Stara "obiteljska atmosfera" u nekadašnjoj Slobodnoj volonterskoj zoni

U razvoju nas je usporio Grad koji nije na vrijeme ispunio svoje financijske obveze iako mjera 8.2. Gradskog programa djelovanja za mlade jasno kaže: "Poduprijeti osnivanje Informativnog centra za mlade i informativnog punkta za mlade u Gradu Splitu". Zato smo za adaptaciju prostora koristili isključivo sredstva koje nam je osiguralo Ministarstvo.

Volonteri SICa i splitskog.portala u završnim radovima

Iako bez financijske potpore Grada Splita, volonterske snage udruga SIC i splitski.portal stvorile su preduvjete za rođenje Info zone. Našli su se radnici za temeljito uređenje zahoda, skidanje parketa, rušenje jednog zida, postavljanje pločice i klime, obnovu stropa i električnih instalacija… Između fakulteta, posla i drugih životnih obveza pronašli smo vremena za završne radove - bojanje drvenarije i zidova i veliko čišćenje. Paralelno sa tim završnim radovima organizirali smo i prvi događaj u prostoru Info zone – izložbu fotografija splitska.tiramola2.

Prva izložba u (ne)otvorenoj Zoni

Kako bi sve funkcioniralo što bolje, u Info zoni će biti zaposleno troje ljudi koji će prikupljati informacije, obrađivati ih i prosljeđivati prema korisnicima te koordinirati rad i aktivnosti unutar Info zone. Dvoje zaposlenika koji će biti zaposleni na puno radno vrijeme izabrali smo putem natječaja objavljenog na job portalima, a na koji se prijavilo 40ak kandidata.

Drugi krug razgovora za posao u Info zoni

Dio opreme potrebne za osnovni rad sigurno će osigurati i akcija "Udruge za udrugu" u sklopu  10. Dana volonterskog rada, ali očekujemo da će i Grad uskoro pružiti obećanu financijsku podršku te da ćemo u lipnju i službeno otvoriti vrata Info zone za sve mlade grada Splita.

napisao: Pile