Jedna opuštena londonska priča...

08_07_2007
Jedna opuštena londonska priča...

Dvije godine su prošle od terorističkog napada na London, a terorizam terorizira britanski turizam i ovih dana... Ipak, ovo je jedna<strong> ljetna</strong>, opuštena putopisna priča o Londonu. Kraljica, Beatles, Big Ben, sve je to London. I mnogo više!


Letiš za sitniš


Ali...Uvijek se nađe barem jedan ali razlog zašto već sutra ne otputovati u grad koji će vam širom otvoriti oči. Kao djetetu kad ugleda novu zvečku.

London je jedno od glavnih poslovnih i financijskih središta u svijetu

A taj ali je, gotovo uvijek, novac. Pokreće svijet, pa i London, u kojem je, uz Tokyo i New York, jedno od glavnih poslovnih i financijskih središta u svijetu – City (u Londonu je 1998. svaki treći radnik bio zaposlen u financijama i poslovnim uslugama koje su ostvarivale gotovo 40 posto BDP-a, danas je taj postotak još izraženiji).

London će vas nečim očarati - to je sigurno!

No, vratimo se mi Hrvatima siromasima. Doći do Londona postalo je banalno s lepezom low cost kompanija koje za sitniš (od 20-ak eura) slijeću u jednu od londonskih zračnih luka. Druga najveća na svijetu – britanska tvrtka "Easy jet" iz Splita nudi letove do Gatwicka, a nedavno je i Ryan air uveo promotivne letove od zadarske zračne luke do londonskog Stansteda. Splitska ekspedicija iskoristila je obje ponude, na odlasku deset dana star boeing Easy jet-a, a na povratku "nešto" stariji Ryanov.

Ljupko osoblje za sitniš vas vozi Europom

Ljupko osoblje, pa i mlađahni piloti koji (nisu odoljeli splitskom šarmu) su nam dopustili razgledavanje kokpita, osmijehom će učiniti da se osjećate sigurno. Iza sebe ostavljate jadranske bisere (njih 1001), ništa manje impresivan nije pogled na Alpe ili francuske ravnice, a kad jednom krene (ne baš kurtoazan) pljesak vaših suputnika, znate da ste sretno sletjeli.



Pljačka


I tada počinje "pljačka". Gotovo kao i sam let stajat će vas najbrži prijevoz vlakom, Gatwick expressom, do centra Londona (15 £). Na povratku smo koristili upola jeftiniji (8 £) prijevoz autobusom do aerodroma Stansted.

Povoljan smještaj teško je pronaći u središtu, pa ostaju okolni gradski kvartovi poput Kensingtona, Paddingtona, Walwortha... Kao i u svakoj drugoj europskoj metropoli noćenje se može rezervirati već za 20 €, ako se odlučite za hostelske ležaje u višekrevetnoj sobi. U možda i najatraktivnijem gradskom kvartu – svima znanom Sohou – u sobi za 6 osoba noćenje će vas doći od 16 do 20 £. Ne očekujte previše od ho(s)tela, Englezi ne slove za najurednije Europljane.

U nas "nima kafića do zidića", a u njih je dobar i pod

Da si olakšate život, najjednostavnije je već po dolasku kupiti jednodnevnu ili tjednu pretplatu od 23£, koja uključuje prijevoz podzemnom (gasi se u ponoć) željeznicom i gradskim autobusima. Uz tjedni pokaz dobit ćete i kupone, kojima ostvarujete nezanemarive popuste prilikom kupovine ulaznica – "Buy one, get one free".

Jednom platiš 23£ i 7 dana se voziš podzemnom željeznicom i gradskim autobusima


Atraktivnosti for free


Da ublažite početni udarac na džep, razgledavanje započnite u nekim od besplatnih londonskih atrakcija – nacionalnom muzeju - British Museum i galeriji - National Gallery, smještenoj na Trafalgar Squareu, središtu West Enda, poznatom po spomeniku admiralu Nelsonu. Bez naknade ulazite i u Prirodoslovni i Znanstveni muzej te prvu londonsku galeriju britanske umjetnosti - Tate Britain i galeriju moderne umjetnosti - Tate Modern. Zanimljiv je i posjet sabornici – The Commons Chamber u sklopu Parlamenta, u kojoj svakodnevno zasjedaju zastupnici.

British Museum - jedna od besplatnih londonskih atrakcija

Ulaz je slobodan, posjest će vas u staklom izolirani dio, ali se u redu u predvorju zna čekati pola sata. Od 1100 soba Donjeg doma najzanimljiviji je Westminister Hall, jedino što je ostalo od orginalne palače koja je izgorjela 1834. godine, a u kojoj je nekoć zasjedao Vrhovni sud. Tu je i nezaobilazni simbol grada – toranj Big Ben, koji svoj nadimak može zahvaliti Benjaminu Hallu, nadgledniku radova u vrijeme postavljanja njegovih 14 zvona, 1858. godine.



3000 grobova poznatih Engleza


Nakon što “ispucate” sve besplatne “vožnje”, na redu su atraktivne, ali ne i jeftine londonske znamenitosti.

Nasuprot Parlamentu je Westministerska opatija (ulaz je 10 £) koja je stoljećima bila kraljevski mauzolej, a danas broji 3000 grobova poznatih Engleza, primjerice poznatih pjesnika i književnika, od G. Chaucera nadalje, ministara ili pak znanstvenika i nobelovaca poput A.Fleminga…

London Eye impresivan je kotač s 32 kabine i iznimnim pogledom na čitav grad

London Eye impresivan je kotač s 32 kabine, sagrađen povodom obilježavanja novog tisućljeća. U samo 30 minuta kotač napravi puni krug, a iz kabina se pruža izniman pogled na čitavi grad. No, on će vas stajati 14 £. Dakle, ako uzmemo u obzir da u svaku kabinu može stati 25 ljudi, samo jedan krug kotača gradu donosi zaradu od 120 tisuća kuna.

Britanski bojni brod iz Korejskog i Drugog svjetskog rata

Uz rijeku je i HMS Belfast, posljednji britanski bojni brod, koji je sudjelovao u Korejskom i Drugom svjetskom ratu, a pretvoren je u muzej (ulaz je 6 £).

Stari i novi London žive zajedno i na obalama Themze


Najveći dijamant na svijetu


Jedna od najskupljih atrakcija u Londonu je njegova povijesna tvrđava – Tower of London. Bez studentskog popusta ulaznica stoji 16 £, a s pogodnostima dođe nekoliko funta manje (s X-icom se na sve ulaznice u prosjeku uštedi 20%). Zanimljiva je povijest tvrđave, najstarije kraljevske rezidencije, u kojoj su bili zatočeni, mučeni i pogubljeni poznati zatvorenici kao što su dvije žene kralja Henrika VIII., Ana Boleyn i Katherin Howard ili dvojica prinčeva, Edward i Richard, po kojima je jedan od tornjeva dobio ime – Krvavi. U tvrđavi je i postav kraljevskih dragulja, s najvećim dijamantom na svijetu – 530 karatnom Zvijezdom Afrike. Najmanje ćete platiti ulaz na Monument (dvije funte), spomenik visok 62 metra, kolika je i udaljenost od pekarnice u kojoj je 1666. godine buknuo Veliki požar i u tri dana uništio veći dio grada.

Ljepota kraljičinih vrtova

Tek je manji dio Buckinghamske palače, službenog kraljičina doma ispred kojeg se svakodnevno izmjenjuje straža, otvoren za javnost (Kraljevska galerija). Ali se prostranstvima kraljičinih parkova i vrtova – St. James, Green Park, Hyde Park, Kensingtonski vrtovi, Regent's Park ... – Englezi koriste kao drugim domom, pa čak i manjim zelenim površinama u samom središtu grada.

Englezima su parkovi drugi dom

Šetnju možete nastaviti u poznatoj trgovačkoj ulici Oxford Street, posjetite neke od poznatih robnih kuća, kao što je Selfridges ili Harrods u Knightsbridgeu, u kojem je osim carstva etiketa i svetište posvećeno Lady Di i Dodiju Al Fayedu.

Oxford Street - carstvo etiketa

Nekadašnja tržnica Covent Garden danas je moderni trgovački centar okružen restoranima i kafićima. Pokrivena je staklenim krovom, pod kojim se održavaju različite ulične zabave, a tu su i ulični prodavači s raznolikom robom.

Nekadašnja tržnica Covent Garden danas je moderni trgovački centar

Jedna od živopisnijih londonskih ulica je Portobello Road, u kojoj se uz dućane antikviteta mogu pronaći štandovi sa second-hand odjećom, hranom, glazbom...

Jedna od živopisnijih londonskih ulica - Portobello Road

Trgovi Oxford Circus, Leicester Square i Picadilly Circus (slavan po svojim neonskim reklamama), označavaju ulazak u dio Londona namjenjen zabavi – Soho.

Picadilly Circus slavan je po svojim neonskim reklamama


Pivo 30kn, kino 8£, Timberlake 350$


Noćni život u londonskim barovima završava dosta rano, nešto prije 23 sata oglasi se zvono, koje upozorava goste da je vrijeme za odlazak. Ništa bolje nije ni vikendom, ne dajte se prevariti ako na vratima piše da rade do "kasno" - to obično znači da rade sat vremena više (kad otkuca ponoć pale se svjetla). Pinta točenog piva (pola litre) stoji u prosjeku 3 £.

Ostaju vam klubovi, koji se na West Endu mogu pronaći na svakom uglu. Ipak, cijene ulaza nisu nam nimalo bliske. Osim toga, nerijetko se čeka u podugačkom redu. No, o noćnim izlascima u nastavku...

Ako se nađete u jednoj od svjetskih metropola nemojte propustiti provjeriti da li se u to vrijeme održavaju spektakli poput koncerata mega-zvijezda, kakvi se u Hrvatskoj rijeđe mogu doživjeti. Ipak, London je London, pa su i cijene karata za takve događaje prilagođene njegovim standardima. Primjerice, početkom srpnja u gradu na Temzi nastupa Justin Timberlake, a da ste u svibnju željeli rezervirati svoje mjesto u koncertnoj dvorani trebali bi izdvojiti 350 dolara!?

Mjuzikli Chicago u jednom od brojnih kazališta West Enda

Stoga su daleko jeftiniji izbor mjuzikli u brojnim kazalištima West Enda, a cijene za ulaznice kreću se od 20 funti naviše. Neki od poznatijih su Kosa, Les Miserables, Fantom u operi, Mamma mia, Chicago... Nemali je broj i kino dvorana u centru grada, ali za mjesto u njima treba izdvojiti najmanje 8 £.

putovala/napisala/foto: Ivana