Na Visokoj neboder od 20 katova

10_05_2007
Na Visokoj neboder od 20 katova

Na samom ulazu u Split gradit će se poslovni toranj. Na toj lokaciji ne postoji investitor, pa se išlo na urbanističku provjeru pozicije da bi se vidjelo što se tu može graditi, uz želju da se osmisli novi i bolji ulaz u Visoku

Prema upravo zaključenom natječaju za izradu urbanističkog rješenja lokacije na jugoistočnom dijelu Visoke, na samom ulazu u Split gradit će se poslovni toranj visine 20 katova.

Iako na natječaju, koji je za Gradsko poglavarstvo provelo Društvo arhitekata Splita (DAS), nije dodijeljena prva nagrada, predložena rješenja ugradit će se u Detaljni plan uređenja, koji je u izradi i na osnovi kojeg će biti raspisan arhitektonski natječaj.

— Specifičnost natječaja je da na toj lokaciji ne postoji investitor, pa smo išli na urbanističku provjeru lokacije kako bismo vidjeli što se tu može graditi, a sa željom da se osmisli novi i bolji ulaz u Visoku. Tu bi se trebala naći administrativna zgrada visine 20-ak katova – kazao nam je Jurica Jelavić, predsjednik DAS-a, koji je i sam sudjelovao na natječaju. Jelavić dodaje da se na ovaj način nastoji riješiti izgled jugoistočnog ulaza u Split, nakon što je već proveden natječaj za susjednu lokaciju kod servisa “Tičinović”, dok je u pripremi natječaj za lokaciju kod “Antipirosa” na Pujankama, na sjeveroistočnom ulazu u grad.

Branko Poljanić, član Poglavarstva zadužen za urbanizam, kazao nam je da je lokacija na Visokoj u vlasništvu većeg broja privatnih osoba, a da se za investiciju prije šest mjeseci zanimala osiguravateljska tvrtka "Wiener Städtische", no s kojom kasnije nije bilo kontakata.

Poljanić nam nije znao reći kada bi moglo doći do realizacije natječaja koji je još prije dvije godine proveden za lokaciju na križanju ulica Domovinskog rata i Dubrovačke, gdje bi uz dva manja objekta trebao niknuti još jedan poslovni neboder, visine 14 katova.

Rezultati nadmetanja

Prva nagrada na natječaju za idejno rješenje nije dodijeljena. Druga nagrada, vrijedna 20.000 kuna, dodijeljena je radu arhitekata Tonča Čerine, Damira Mioča i Zvonimira Prlića, dok je treću nagradu, vrijednu 15.000 kuna, osvojio Jurica Jelavić sa suradnicima Irenom Perežom, Ivom Šućurom i Mariom Mijotom.

Žirijem natječaja, na koji je prijavljeno pet idejnih rješenja, predsjedavao je Robert Pleić, predstavnik Grada Splita, a članovi su još bili Maja Aljinović, Gojko Berlengi, Vinko Peračić, Eugen Širola i Danira Matošić-Matičević.

Slobodna Dalmacija, Nikola Bajlo