Junač'ne ugostitelji

10_05_2007
Junač'ne ugostitelji

U trenucima gnjeva ugostitelji su se izlajali medijima, otkrivši kako su u šest miseci od kada traju radovi izgubili i po nekoliko stotina tisuća kuna?! Tako je jasno koliko dugo bi im trebalo da otplate novonastale troškove. Iskoristit će moment kako bi ponovno bezrazložno podigli cijene...

Znate koja je odnedavno najugroženija skupina Splićana? Nisu to beskućnici - razvili su oni sad biznis sa starim bocama, ni umirovljenici - Ivo povrat poreza redovno uplaćuje na njihove računi, ma ni studenti - kampus se gradi punom parom. Od kada je prvi bager probio masni asfaltni pokrov nekadašnje Rive u bezizlazni čemer upali su naši - ugostitelji.

Idealan primjerak jednog takvog svakodnevno možete susresti po sredini glavne gradske šetnice. Ime mu već svi znate, nije nikakva tajna. Ivan Vrgoč, junač'na je od formata onako jak ko' od planine odvaljen, medijima mio lik kada treba opravdati tekst radnog naziva ''ugostitelji će propast zbog radova na Rivi''. U svim medijskim slalomima nije se jedino potrudio otkriti recept kako su to Konstruktorovi radnici sedam mjeseci ogradom zaobilazili baš i samo njegov kafić, pružajući mu mogućnost da niti jednog dana radova ne stavi ključ u bravu.

Nisu ništa bolji ni ostali mu prikaši po profesiji. Silno ih je naljutila odluka da će šarene plastične/drvene stolice i stolove biti zabranjeno koristiti što automatski znači i prestanak dobre, a bespravne zarade na logotipu piva i sokića na jastučiću ili tendi. Uskoro će na svemirsku/tehnobetonsku/futurističku Rivu sletjeti i fini dizajnerski stolovi i stolice za koje su, eto, čuli kako propadaju pod gostima težim od 75 kila. A cijena, e za to tek treba pravo bogatstvo ...

I zato će po hitnom postupku za 50 posto povećati cijene pića u svojim objektima, iako je i do sada kava s mlikom bezrazložno koštala osam, Pipi trinaest, a nekoliko grama Cedevite razmućenih s vodom okruglih deset kunića.... igraju se s oni opako ciframa čak i do 20-ak kuna za najobičniji macchiato .

U trenucima gnjeva malo su se pritom izlajali medijima, otkrivši kako su u šest miseci od kada traju radovi izgubili i po nekoliko stotina tisuća kuna?! Tim je jasno kao dan koliko dugo bi im trebalo da otplate novonastale troškove. Jasno je naravno i kako će, dragi nam ugostitelji, moment nove Rive pametno iskoristiti pod krinkom kako su zbog preskupih stolica i stolova morali podignuti cijene. Osim cijena podići će se do idućeg lita još i za kat ili dva kuća s njihovim apartmanima.


No nije sve tako crno na bijelo, jer krivnju snose i nadležni jer još uvijek nije jasno tko uplatom troškova postaje vlasnik stolova i stolica? Hoće li neki novi ugostitelj, kada junaku naše priče pukne film i ode s Rive, ponovo morat kupovat unikatne ''Riva Split'' stolice? Najbolje rješenje bilo bi da je Grad kupio opremu i iznajmljivao ju zajedno s javnom površinom, čija mjesečna cijena bi idućih 18 mjeseci bila skuplja za dio cijene šminkerskih stolica.

Kako god ova trakavica završila, Riva je predragocjen prostor da bi bila poligon za brzu zaradu pojedinaca. Oni kojima je skupa - ne trebaju produžiti najam, nek otvore svoju birtiju u Žrnovnici, pa će - da im duša prema narodu bude mirnija - kavu moć naplaćivat najviše 5 kuna. Nekako slabo vjerujem u taj scenarij i baš se pitam oće li se cijene nakon poskupljenja spustiti, nakon što gazde kafića izađu iz minusa u kojeg ih je bacila maćeha Banovina.
napisao: Cole