Dujmov đir novom Rivom

08_05_2007
Dujmov đir novom Rivom

Svečanu procesiju u čast salonitanskog biskupa-mučenika, od katedrale do Rive, gdje se održalo euharistijsko slavlje, predvodio je nadbiskup Nikola Eterović, u koncelebraciji s desetak hrvatskih (nad)biskupa. 

Radostan sam što svima vama okupljenima na splitskoj obnovljenoj Rivi, u ovoj velebnoj prirodnoj katedrali, mogu iznijeti srdačne pozdrave i apostolski blagoslov nasljednika pape Ivana IV., sadašnjega rimskog biskupa, pape Benedikta XVI. Neka Gospodin blagoslovi sve ovdje okupljene i vaše drage, a posebno bolesnike i nemoćne, te stanovnike grada Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije. Ovim je riječima u ponedjeljak na splitskoj Rivi počeo propovijed msgr. Nikola Eterović, sisački nadbiskup naslovnik, glavni tajnik Sinode biskupa u Rimu, predvoditelj procesije i misnog slavlja u čast svetog Dujma, zaštitnika grada Splita i splitsko-makarske nadbiskupije.
Pozdravljajući ga na uvodu u misu, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić zahvalio mu je što je iz vječnoga grada došao ove godine predvoditi slavlje splitskog patrona.

Molitva u Rimu
Eterović je nadalje istaknuo kako se prije dolaska na proslavu pomolio u kapelici svetog Venancija pored Lateranske bazilike, gdje po odluci pape Ivana IV., podrijetlom iz Dalmacije, od sedmog stoljeća počivaju relikvije mučenika iz ovih krajeva, među inima i Dujmove, i časte se do naših dana.
— Postoji povijesno utvrđeni niz biskupa na solinsko-splitskoj biskupskoj stolici, od svetog Dujma do današnjeg nadbiskupa Marina. Taj povijesni vjerski niz utkan je u mnoštvo društvenih i kulturnih događanja koja su obilježila ovaj grad, područje ove nadbiskupije, povijest hrvatskoga naroda kao i cijele Europe. Spomen na slavnu povijest ispunja nas ponosom i nadom. Dosta se sjetiti velikoga zbora mučenika koji su obilježili crkvenu povijest, u kojem se ističu sveci: Dujam, Kvirin Sisački, Nikola Tavelić, Marko Križevčanin te blaženi Alojzije Stepinac, nabrojio je samo neke msgr. Eterović.

Današnji progoni
— Božja riječ se ostvaruje i u našim danima. Na prijelazu iz XX. u XXI. stoljeće mnogo je kršćana životom svjedočilo svoju vjeru. Od 1990. do 2000. ubijena su 604 misionara. Prošle, 2006. godine, mučeničku smrt je podnijelo 24 člana Katoličke crkve: 17 svećenika, jedan brat redovnik, tri redovnice i tri svjetovnjaka. U mnogim zemljama je opasno za život javno ispovijedati kršćansku vjeru — naglasio je glavni tajnik Sinode biskupa i dodao:
— Osim fizičkoga, postoji i drugi, možda još opasniji oblik suvremenoga progona kršćana, jer se odvija podmuklo, bez javne najave, čak i u takozvanim demokratski uređenim društvima. Zar se ne radi o progonu kršćana kada se njihova vjera javno izruguje i predstavlja kao zastarjeli i nazadnjački svjetonazor? Kada se želi vjeru zaključati u sakristije, ograničiti njezin utjecaj u društvu, priznajući je isključivo kao osobni stav pojedinca bez bitne društvene dimenzije? Zar se ne radi o progonu vjere kada se šire lažne vijesti ili čak klevete na račun njezinih članova, uopćavajući moguće pogreške pojedinaca na račun većine ili svih kršćana. I u takvim situacijama uskrsli Isus Krist nam pokazuje svoje spasiteljsko lice te nas bodri: "Hrabro!"

Pobjeda nad Dioklecijanom
— Kršćanin koji blaguje kruh koji u pretvorbi postaje tijelo Kristovo, mora postati dobar kao i kruh koji se lomi za život svijeta. Tako ćemo našu djelatnu kršćansku nadu uspjeti prenijeti i mladima, novim naraštajima Kristovih svjedoka na ovim prostorima obilježenim duhovnom pobjedom svetog Dujma nad moćnim rimskim carem Dioklecijanom.
Inače, procesija obnovljenom Rivom i misa na prigodnom oltaru, podignutom na Trgu dr. Franje Tuđmana, održavala se uz nazočnost mnoštva vjernika okupljenih sa svih strana grada i nadbiskupije, koji su pristigli u Split unatoč sivome nebu koje je nekoliko puta zaprijetilo i kišom.
Misno pjevanje predvodio je mješoviti zbor splitskih župa pod ravnanjem don Šime Marovića, uz pratnju sestre Mirte Mačine-Škopljanac na orguljama i brass kvinteta.
Slobodna Dalmacija, Ivan Ugrin