Dobra strana harmonike

09_05_2007
Dobra strana harmonike

Treba li na ovakvim feštama za masu dovesti Gotan Project? Gotan Project odradio je sjajnu svirku. Sat i po sjajne fuzije elektronike sa klasikom, upotreba violina, violončela, harmonike uz delay i scratchanje dvojice sjajnih DJeva.

Dan grada Splita, proslava Sv. Dujma, taj svečani splitski dan završio je na najljepši mogući način - koncertom jedne jako kvalitetne grupe, Gotan Projecta.


Bilo je anketa i diskusija, treba li na ovakvim feštama za masu dovesti Gotan Project koji će odsvirati sjajno, ali ne zabaviti većinu ili dovesti našu estradu poput anonimnih bendova i "meštra od sudara" Grdovića, pa da se raja veseli. Bez razmišljanja, odgovor je Gotan Project. Jebemu, u najmanju ruku neka se ljudi obrazuju.


I bila je krcata Riva. Spominjala se brojka od pedesetak tisuća ljudi, što nije zanemarivo, pa ni bendu poput Gotan Projecta, koji vjerujem, nije navikao svirati, ispred tolikog broja ljudi. Bilo je tu svega, od djece do "gerijatrije".

A Gotan Project je odradio sjajnu svirku. Sat i po sjajne fuzije elektronike sa klasikom, upotreba violina, violončela, harmonike uz delay i scratchanje dvojice sjajnih DJeva.


Tango, koji je kod nas vratio iz smrti i "dobru stranu" harmonike, onu koja ne služi za deset sekundnu solažu između "sjek'o sam vene, zbog jedne žene" i koji je pokazao da harmonika može biti upotrebljena kao temeljni oslonac cijelog koncerta, većine zvuka pomiješanog sa gotovo klasičnim sviranjem, i sve to umotanu u predobar beat, kojem su se u par pjesama pridružile i sjajne udaraljke. Lijep glas pridružene pjevačice Cristine Vilallonge, cijeli je koncert doveo na jednu veću razinu i dodao veliku dozu šarma cijelom nastupu.


Bilo je tu i miksanja Jacksonovih uspješnica, potom hitova mladog Noaha, ukazala se i Madonna, a Grace Jones je čuvana za kraj. Izgleda da se publici svidjelo, jer je tražila još, stoga je Gotan Project izašao na dvadesetominutni bis kojim je oduševio publiku. Ukratko, sjajan koncert.

Uskoro bi u Splitu trebala malo oživit glazbena scena. Najavljen je Plant, Toy Dollsi i Nomeansno na ljeto, stoga je ovaj koncert bio prava uvertira za kvalitetna imena koja tek slijede.

Bilo je i vrime.
napisao: Davor Drezga
foto: Branko Č & Teeja