Splitske hotelske zvjezdice

29_04_2007
Splitske hotelske zvjezdice

Trenutno se radi na obnovi dvaju velikih hotela, Marjana i Splita, koji bi gradske kapacitete već dogodine trebali gotovo pa udvostručiti, a u iduće dvije godine kreće gradnja ili obnova najmanje deset novih hotela.

U sjeni novogodišnjega spektakularnog otvaranja hotela Lav u Podstrani, prvog zaista luksuznog velikog hotela između Opatije Dubrovnika i jedinoga s pet zvjezdica na pročelju, grad Split ove je godine na popis svojih smještajnih kapaciteta dodao još tri nova objekta: hotel As (tri zvjezdice, sedamdesetak ležajeva), Dalmina (četiri zvjezdice, 106 kreveta) i Atrium (pet zvjezdica, 200 kreveta, otvorenje u lipnju). Suhe brojke govore da je zbog preuređenja hotela Split i činjenice da Lav formalno nije na gradskom području broj ležaja ostao otprilike na istoj razini kao i prošle godine, odnosno kao i davnih dvadesetih godina prošlog stoljeća, no u pozadini se stvari tiho, polako i pomalo stidljivo - mijenjaju.

Dobar tempo
Naime, podatak da se trenutno fizički radi na obnovi dvaju velikih hotela (Marjana i Splita), koji bi gradske kapacitete već dogodine trebali gotovo pa udvostručiti, kao i informacije u iduće dvije godine kreće gradnja ili obnova najmanje deset novih hotela, trebali bi posvjedočiti da je grad konačno krenuo na put prema tituli turističke prijestolnice Jadrana. Od ostvarenja pomalo pretencioznog plana o “drugoj Barceloni”, dakako, dijele nas svjetlosne godine, no turistički radnici s kojima smo razgovarali slažu se da će Split, nastavi li ovim tempom, već za nekoliko godina sasvim sigurno preuzeti primat kao najpoželjnije i najdinamičnije odredište na hrvatskoj obali. Nakon potpunog sloma industrije, kojega je preživjelo tek slabašno brodogradilište, te selidbe poduzetnika u jeftinije i praktičnije zaleđe, cinici će reći - jedino turizam nam je i ostao...
Splitski urbanisti u nedavno usvojenom Generalnom urbanističkom planu predvidjeli su da će grad do 2015. godine imati oko 12,5 tisuća hotelskih ležaja. Trenutna gradska vlast kao svoj cilj zadala je najmanje pet tisuća do 2009. godine i to će joj po svemu sudeći uspjeti, usprkos očiglednoj dvogodišnjoj inertnosti i zahvaljujući prije svega privatnicima s instinktom za dobru zaradu.
Najviđeniji splitski poduzetnik Željko Kerum tako će, osim Marjana, preurediti i kultni mali hotel Central na Pjaci, gradit će novi u uvali Trstenik, a na čekanju otvaranja još uvijek je već izgrađeno zdanje na Žnjanu, koje je još prije četiri godine najavljivao kao prvi dalmatinski hotel s pet zvjezdica.

Zdravstveni hotel
Poduzetnik Zvonko Kotarac, nakon izgradnje i predaje Atriuma na upravljanje Goranu Štroku, uskoro početi graditi i hotel s četiri zvjezdice na Dražancu, u neposrednom susjedstvu Tomislava Ivića i njegova planiranoga superluskuznog Ambasadora za kojega je, kako doznajemo, upravo ovih dana pronašao poslovnog partnera u liku jednoga mladoga splitskog poduzetnika. Kotarac još uvijek planira i 12 milijuna eura vrijedan zdravstveni hotel na Žnjanu.
Atraktivna zgrada Banovine na zapadnoj obali splitske luke, koju već deset godina okupiraju činovnici splitske gradske uprave, kroz dvije do tri godine također postaje hotel “s pet zvjezdica ili u nekom od velikih hotelskih lanaca”, kako stoji u natječaju čiji će rezultati biti poznati ovih dana. Podsjetimo, privatni partner izgradit će novu zgradu gradske uprave na Trgu HBZ-a, a tek onda će krenuti u preuređenje golemog zdanja koje dominira Zapadnom obalom.
Grad Split oglasio je i prodaju triju parcela na Žnjanu, također namijenjenih hotelima, gradnju poslovnog hotela u sklopu novog kompleksa na Mertojaku najavila je i tvrtka Agrokor, a novog vlasnika i preuređenje čeka ugledni stari hotel Bellevue na Prokurativama. Dapače, u gradskoj upravi očekuju da će se prije ili kasnije pojaviti investitor koji će početi otkupljivati cijeli kompleks Prokurativa i postupno ga prenamijeniti u turističke svrhe i to je, priznaju, njihova želja.

Luksuz kao zamka
Sve u svemu, čini se da se ovogodišnji maleni turistički bum priprema pretvoriti u veliki prasak za koju godinu, i to gotovo u potpunosti prasak s četiri ili pet zvjezdica.
- Da bi se grad uopće tretirao kao turistički potrebno je najmanje tri tisuće postelja, o brojci manjoj od pet tisuća u Splitu je besmisleno i razgovarati, a po mome mišljenju optimalno je oko devet tisuća u hotelskom smještaju - drži Ružica Mikačić, predsjednica gradske turističke zajednice. Grad je, kaže, po svemu sudeći konačno krenuo putem turizma, sve je više turista i sve više događanja, a upravo nevjerojatno visoka popunjenost hotelskih kapaciteta očito je potaknula investitore na nova ulaganja.
- Istina je da se stvari kreću nabolje, ali treba reći da je još uvijek gotovo polovica postelja još uvijek izvan funkcije, da bi se i samim uređenjem postojećih kapaciteta dobilo još njih tisuću, tvrdi ona. Nekoliko prošlogodišnjih i ovogodišnjih “čepova” i goleme ljetne gužve, kada se goste doslovce tjeralo iz grada u sve udaljenije destinacije i kada je grad dnevno gubio doslovce stotine tisuća eura, kaže, konačno su nekima otvorile oči. Hoteli se grade i to je dobro, nastavlja, no već danas treba upozoriti na dvije moguće zamke:- Jedna je opasnost od previše luksuznih kapaciteta, jer Split jednostavno još uvijek nije destinacija s pet zvjezdica, a druga je mogući nedostatak zabavnih sadržaja za goste. Na tome radimo i vjerujem da se svake godine vidi napredak, kaže predsjednica splitskog TZ-a.
Predsjednik Hrtvatske turističke zajednice Niko Bulić s time se slaže, uz procjenu da bi za Split bio optimalan omjer od trećine kapaciteta s pet zvjezdica, 40 posto s četiri zvjezdice i tridesetak posto s tri.

Ni gluplji ni ružniji
- Moram reći da sam zadovoljan jer se Split konačno pokrenuo, jer se ostvaruje ono o čemu govorim već pet godina. Jednostavno je grijeh da ovakav grad ne bude središnja točka našeg turizma, jer nismo mi nimalo gluplji, lošiji ili ružniji od jedne Nice ili Barcelone. A osim toga, profitirat će prije svega njegovi građani - kaže Bulić. Po njemu, kada se za koju godinu riješi nedostatak postelja i dostigne brojka od deset tisuća, grad će sam doživjeti preobrazbu i iskoristiti šansu koja mu se pruža.
- Predviđam da će se gradska jezgra i široko područje oko nje napuniti novim sadržajima i noćnim životom, filozofija života prilično će se promijeniti, no jasno da Split nikada neće i ne smije biti samo turistički grad. Radi se o velikom povijesnom i urbanom središtu sa svojim načinom života, koje je upravo zbog toga zanimljivo kvalitetnim gostima, zaključuje Bulić.
Njegove riječi potvrđuje činjenica da je upravo Split jedini hrvatski grad u kojemu su na vrhu popisa gostiju Amerikanci, najomiljeniji svjetski turisti, a pri vrhu su možda još cjenjeniji Japanci.
Slobodna Dalmacija, Damir Petranović