Nedostaje još sredstava za Onkologiju

25_04_2007
Nedostaje još sredstava za Onkologiju

Sredstva od 11,5 milijuna kuna za nadogradnju i adaptaciju Onkologije osigurana, sada slijedi borba za nabavu nove suvremene opreme. Radovi na Onkologiji trebali bi početi 1. kolovoza ove godine i trajat će od šest do osam mjeseci.

Prikupljeno je jedanaest i pol milijuna kuna potrebnih za adaptaciju i nadogradnju splitske Onkologije i već sada možemo krenuti u građevinske radove, slavodobitno nam je rekao profesor Eduard Vrdoljak, voditelj Centra za onkologiju i predsjednik Županijske lige protiv raka.
— Sada nam preostaje borba za prikupljanje još 25 milijuna kuna za nabavu potrebne opreme kako bi naš odjel postao najsuvremeniji u ovom dijelu Europe. Ujedno želim zahvaliti svima onima koji su nam pomogli skupiti prijeko potreban novac kao i svim našim donatorima. Posebno bih htio istaknuti Senku Mrduljaš-Pezzi, Ivicu Ursića i Tea Vrbanca, bez kojih ovaj projekt ne bismo mogli uspješno dovršiti. Koncert koji je prije dva dana održan na Prokurativama nešto je najljepše što ovaj grad može ponuditi. Toliko ljudi dobre volje, željnih pomoći splitskoj Onkologiji, na jednome mjestu samo Split može skupiti — kazuje prof. Vrdoljak.
U prijeko potrebnu opremu prof. Vrdoljak ubraja dva linearna akceleratora, jedan CT simulator (uređaj za simulaciju radioterapije sa pripadajućim softwareom) i jedan radioterapijski uređaj.
— Takvi uređaji postoje u zagrebačkim bolnicama, pa zašto ih onda ne bi imala i splitska bolnica, kojoj gravitira velik broj stanovnika, kako iz naše, tako i iz okolnih županija. Za nabavu potrebne opreme imamo punu podršku Ravnateljstva bolnice na čelu sa dr. Dujomirom Marasovićem. Što se tiče početka adaptacije postojećeg objekta kao i njegove nadogradnje, računamo kako će radovi krenuti početkom kolovoza, a natječaj za izvođača radova bit će raspisan čim to uradi Upravno vijeće bolnice. Upravno vijeće se sastaje za dva tjedna i tada bi trebao biti raspisan natječaj. Radovi bi trebali biti gotovi za šest do osam mjeseci, a do tada će Onkologija biti dislocirana u zgradu gdje se nalazi Plućni odjel — zaključuje prof. Vrdoljak.
Ako ostane nešto novca od adaptacije zgrade, on će se utrošiti za opremanje interijera. Koncert koji je na Prokurative izvukao mnogobrojne stanovnike našega grada polučio je uspjeh i ponovno pokazao kako Splićani kada je potrebno dišu kao jedan, mišljenja je Senka Mrduljaš-Pezzi.
— Imali smo 500 tisuća sekundi poziva na humanitarni telefon i to dovoljno govori o želji svih da pomognu. Ipak, svi smo navikli da u gradu postoje i zli jezici, pa sam tako jutro nakon koncerta mogla čuti kako su nam izvođači naplatili svoj nastup. No moram reći da to nije istina, nitko od izvođača nije tražio ni lipe, već su nastupili dragovoljno te su izrazili želju da nastupe i na nekim budućim sličnim manifestacijama — završila je Senka Mrduljaš-Pezzi.
Sve u svemu, Split je ponovno pokazao srce kada je to bilo najpotrebnije.
Slobodna Dalmacija, Ivica Marković