MKCu prostor, udrugama ulica

23_04_2007
MKCu prostor, udrugama ulica

Klubovi već godinama koriste prostore u Domu, no voditelji su odbili potpisati novi ugovor o zakupu s Multimedijalnim kulturnim centrom jer je bio sastavljen tako da ih se u svakom trenutku može izbaciti na ulicu.

Daljnjim uređivanjem Doma mladih za potrebe Multimedijalnog centra splitske bi se udruge Style Force, sportski plesni klub "Mimica" i Kulturna alternativa mladih "Hram" mogle naći na ulici. Ti klubovi već godinama koriste prostore u prizemlju Doma, no prošle su godine njihovi voditelji odbili potpisati ugovor o zakupu s Multimedijalnim kulturnim centrom jer je, kako tvrde, ugovor bio sastavljen na način da ih se u svakom trenutku može izbaciti iz prostora.

Gradska ulaganja
Naime, prošle su dvije godine otkako je Dom mladih pao pod ingerenciju MKC-a odlukom Gradskog poglavarstva i tek je tada Grad konačno počeo ozbiljno ulagati u uređenje objekta, iako su klubovi u njemu niz godina bogatili kulturno-umjetnički i sportski život grada.
- Udrugama svakako treba naći zamjenski prostor, no trebaju shvatiti kako se za to trebaju obratiti Gradu, a ne MKC-u - tvrdi Dubravka Kukoč, ravnateljica MKC-a, objasnivši kako je MKC danas zamišljen kao jedinstvena cjelina čiji će program biti orijentiran recentnim umjetničkim zbivanjima i suvremenoj kulturi. U njezinu se koncepciju uklapa, primjerice, klub Kocka Kulturne udruge mladih u podrumu objekta, dok bi u prizemlju MKC jednom trebao imati infopunkt, caffe bar, book shop, prostor za predavanja i promocije, garderobu, mali klub s glazbom...
- Programi MKC-a i KUM-a su kompatibilni. Oni imaju tonski studio, a mi ga nećemo raditi. Oni imaju jednu vrstu koncerata, mi drugu. Prema idejnom projektu u dijelu objekta postoji i prostor za plesne probe, no to se neće brzo realizirati - rekla je Kukoč.
Osim navedenih udruga, na prvom katu uz MKC djeluju baletni studio HGM, Kino klub i Međunarodni festival novog filma.

Promjena adresa
U Domu djeluje i penjački klub "Lapis" koji po ugovoru s MKC-om o svom trošku održava staklene stijenke objekta. U podrumu je i skladište splitskog teatra koje će također trebati naći zamjenski prostor, kako bi se MKC-u osiguralo skladište. Za izložbu Supernova - suvremena geometrijska apstrakcija, MKC je skladištio stvari u podrumskom prostoru koji je napustila tvrtka Dumi.
Voditelje klubova koje Kukoč namjerava iseliti zbunilo je i to što je u ponuđenom ugovoru pisalo da se MKC nalazi na adresi Doma u Savskoj bb, a njihove prostorije odjednom u Ulici slobode 24 A.

Ples na kiši
Naš klub ima oko 200 članova i 20 godina tradicije, s raznim korisnim programima i snažnim natjecateljskim pogonom. Zaista razumijem poziciju ravnateljice, no po tom ugovoru, kad Grad odluči nešto raditi, mi smo na ulici. Ja to u ime svojih 200 članova ne mogu potpisati - rekao je Zvonimir Mimica, međunarodni sudac i chairman IDSF-a koji je u Split dovodio svjetske plesne prvake, organizirao brojne plesne priredbe i natjecanja koja su privlačila i po više tisuća posjetitelja.

Uskoči pa reci hip-hop
Kako nam je rekla Iva Latinac, voditeljica Style Forcea, u listopadu, na sastanku korisnika Doma s Tamarom Visković u Poglavarstvu rečeno im je kako će se klubovi iz prizemlja useliti u oko 400 metara četvornih u podrumu, nakon što se iseli tvrtka Dumi, u trenutku kad se počne uređivati prizemlje. No sad je MKC taj prostor uzeo za skladište. Ne vjerujem da je na sastanku jedno rečeno, a napravljeno drugo. Dom je golem prostor i ima mjesta za sve. No ugovor koji nam je ponuđen ne bi nas zaštitio. Ravnatelji se mijenjaju, a Kukoč je četvrti u punih pet godina otkako smo mi na istoj adresi - objasnila je Latinac, čiji uspješni mladi plesači kupe medalje na inozemnim i domaćim natjecanjima, a sad su se vratili s Kupa Hrvatske u Požegi s osvojenim prvim mjestima u hip-hopu, break-danceu i disco-danceu.

Tamara Visković: Prerano je
Prerano je o svemu govoriti. Proći će jako puno vremena dok se krene u sljedeću fazu uređenja objekta i tek će se tad početi razmišljati o tome tko će gdje - rekla je Tamara Visković, splitska ministrica kulture.

Slobodna Dalmacija, Hana Letica