Dom mladih šutke pao...

24_04_2007
Dom mladih šutke pao...

Nakon duge bitke za dovršetak Doma mladih, nakon dugih 30 godina čekanja... Zaista je predivno uređen. A zatim je ukraden. Kako, kojim čudom, je postao privatni galerijski prostor jedne polumrtve institucije čiji je rad tokom proteklih godina u najmanju ruku upitan?

Nakon duge bitke za dovršetak Doma mladih, nakon dugih 30 godina čekanja da Grad Split dobije – napokon – uređeni prostor u kome bi se njegovoj mladosti omogućio prostor za stvaralačko druženje kroz razne organizirane aktivnosti: likovne stvaraonice, filmske stvaraonice, glumačke stvaraonice, literarno-pjesničke stvaraonice, plesne stvaraonice... i održavanje izložbi radova stvorenih tokom tih radionica, promocije knjiga, predstave, plesne festivale... dakle, nakon dugog duuugog čekanja, uređeni prostor je tu! Mi smo ga platili. Mi, porezni obveznici ovoga Grada kojeg volimo i za čiji boljitak i želimo plaćati porez Gradu. Uređen je na trošak Grada Splita. Naravno, na veliki trošak, ali vrijedilo je.

Dio prostora uređen prošle godine

Zaista je predivno uređen, u vaše ime i iz vašeg džepa, u moje ime (i mojeg džepa) i u ime svih nas koji smo željeli ostaviti u miraz svim kreativnim mladim ljudima ovoga našega voljenoga Grada dovoljno prostora za njihovo radosno stvaralaštvo! Prostor je uređen, dovršen je i osposobljen za rad.

A zatim je ukraden.

Ukrao ga je – tiho i tako neprimjetno – Multimedijalni kulturni centar iz Splita, institucija s boravištem u Savskoj bb, 21 000 Split. Neprimjetno (u maniri najboljih otuđivača) sve gornje etaže Doma mladih, postale su "Galerijski prostor Multimedijalnog kulturnog centra u Domu mladih". Eno, piše u Slobodnoj, u vodiču po gradskim događanjima: "Multimedijalni kulturni centar, Savska bb – izložba suvremene geometrijske apstrakcije supernova, do 5. svibnja". I zaista, nitko nije primijetio tu suštinsku promjenu naziva i namjene čitavog prostora.

Kako, kojim čudom, je sve to što je do sada uređeno našim novcem i u ime mladih Splita ("Dom mladih" , kako to gordo zvuči!), a riječ je o više milijuna (naših) kuna, postalo privatni galerijski prostor jedne polumrtve institucije čiji je rad tokom proteklih godina u najmanju ruku upitan? I to tako šutke...

Otvaranje prvog događaja u organizaciji MKC u uređenom Domu

Ljudi? Znam da imate drugog posla!
Kuhanje, briga za svakidašnju egzistenciju, ćakula, kavica... popodnevni odmor.. Ali!

Ali ali ali... ali... ja bih se angažirao po tom pitanju... Ali.. i ja isto tako, to bi bilo jako bitno riješiti u našem gradu... Ali... i ja sam istog mišljenja da je to jako bitno... Ali. Moram skuhati ručak danas. Baciti smeće. Izaći malo na sunce. Prošetati uz more.

E pa jebite se s tim vašima, ali i vašim popodnevim dremežom!!

Sada je vrijeme da se spriječi oduzimanje svim mladima Splita ovih prostora za čije uređenje smo potrošili masnu lovu. Da idete u dućan po kruh i novine, brojili biste svoje kune. Zašto vas nije briga na što je grad potrošio vaše milijune i kome ih je zatim poklonio?
Ako je za mlade, pa dali bismo svi i koju kunu više nego što treba, samo da im se omogući normalan život i napokon neke pozitivne kreativne životne opcije u njihovom rodnom gradu. Ali dati svu svoju lovu za uređenje još samo jednog prostora koji će se koristiti isključivo za elitni kulturni snobizam (slike sa otvaranja sve govore).. teško.

Mladi Splita su prevareni – njima i čitavom njihovom naraštaju oduzeto je (u biti, upravo se oduzima – dakle još imamo vremena regirati na vrijeme!!) pravo stvaranja i korištenja "Galerijskog prostora Multimedijalnog kulturnog centra u Domu mladih", u prijevodu: svega što je do sada tamo uređeno novcem Grada, a što čini ogromnu većinu unutrašnjosti Doma. Uz ovaj način funkcioniranja, nitko nikada neće pitati mlade Splita što bi tu oni željeli vidjeti i što bi tu oni željeli raditi!!! Nitko nikada. To jest, neće ih pitati ukoliko mi, po običaju, sada ne reagiramo na ovu nepravilnost (ne želim koristiti grublje riječi). Ukoliko nas sada ne bude aktivna briga za to tko će ubuduće odlučivati o tome koji programi će se odvijati u Domu mladih , mladi gube svo pravo glasa o tome - zauvijek. Kako? E, pa lijepo! Istim onim čudom kojim je Dom mladih nečujno postao privatni Galerijski prostor jedne institucije.
Dobrodošli u Hrvatsku. Tamo gdje ljude nije briga.

Uređene gornje etaže

Eh, da, da vas pitam: - Znate li vi uopće da su gornje etaže Doma mladih stavljene u funkciju?
Pa naravno da ne znate. A i da znate, da ste kojim slučajem čuli za izložbu suvremene geometrijske apstrakcije, zar bi vas bilo briga? Jer kakve veze to ima s vama? Kakve veze tih 30-tak radova britanskih umjetnika ima s idejom da se našu mladost makne s ulice i ponudi im se stvaralački poticaj i prilika za iskazivanje njihove vlastite kreativnosti u tim prostorima? Naravno, nema baš nikakve veze. A nema nikakve veze, jer nije predviđeno da ima ikakve veze s tim, barem u glavi Ravnateljice Multimedijalnog centra, kojoj je "ispod pulta" dodijeljena uloga One koja odlučuje u ime svih mladih što će se dešavati i izlagati u Domu mladih. Danas i zauvijek.
A sve u ime mladih Splita...

Veliki amfiteatar još čeka da dio od milijuna dođe do njega

Dom mladih je šutke pao. Predivno uređeni leš možete posjetiti na adresi Savska bb, svakoga dana od 10 do 13  i od 17 do 21 sat. Tko izbroji iti jednog mladog čovjeka u "Galerijskom prostoru Multimedijalnog kulturnog centra" (osim momka koji dežura i prodaje kataloge), na oba kata, dobije od mene nešto na poklon. Dogovorit ćemo se što. A ako se ipak odlučite otići u pohode mom voljenom Domu mladih, pozdravite mi i usamljenog čuvara tog ogromnog i predivno uređenog prostora tokom trajanja izložbe  i dođite mu opet u posjet. Zaželio se društva.

Kao što se i Dom mladih zaželio – mladih.

napisala: Kaja Šegvić

Povezani linkovi:
Večernji list: Koliko još treba Domu mladih?
► splitski.portal: Prva pa britanska!
► splitski.portal: rasprava na forumu
► Slobodna Dalmacija: MKCu prostror, udrugama ulica