Kineziološki fakultet ove jeseni u Splitu

21_04_2007
Kineziološki fakultet ove jeseni u Splitu

Sveučilište u Splitu danas je srednjoškolcima na svojoj tradicionalnoj smotri predstavilo više od 100 studijskih programa koje mogu upisati od jeseni, a tome će se, prema svemu sudeći, pridružiti i Fakultet kineziologije.

Sveučilište u Splitu danas je srednjoškolcima na svojoj tradicionalnoj smotri predstavilo više od 100 studijskih programa koje mogu upisati od jeseni, a tome će se, prema svemu sudeći, pridružiti i Fakultet kineziologije.

Na toj dvodnevnoj manifestaciji u predvorju FESB-a, čijem je otvorenju danas prisustvovao i ministar znanosti dr. Dragan Primorac, predstavili su se svi splitski fakulteti, kao i druge ustanove koje djeluju ili surađuju sa splitskim sveučilištem.

Ministar Primorac naglasio je u svom obraćanju budućim studentima da se u Splitu uspješno provodi bolonjski proces.

- Nećemo se zadvoljiti prosječnošću, već izvrsnošću. Split ima ljude pune entuzijazma, i to je naša glavna prednost. Bez znanja nemamo šanse ni na hrvatskom, a ni na svjetskom tržištu - istaknuo je Primorac.

Rektor splitskog sveučilišta dr. Ivan Pavić najavio je otvaranje novih programa za 2006./2007. akademsku godinu, a posebice novog fakulteta koji će se od jeseni naći u sastavu Sveučilšta u Splitu.

- Razvoj temeljen na znanju mogao bi biti radikalna snaga koje će promijeniti hrvatsko društvo, a time Sveučilište postaje generator te reforme. Na smotri smo predstavili 100-tinjak programa, a od iduće akadmeske godine bit ćemo bogatiji za studij stomatologije te za Fakultet kineziologije koji je u osnivanju.

Split kao “najsportskiji grad na svitu” to zaslužuje, najavio je dr. Ivan Pavić, rektor Sveučilišta u Splitu. Studij kineziologije, inače, godinama djeluje pod okriljem splitskog PMF-a, a radi se o jednom od najtraženijih programa tog fakulteta. U idućoj akdemskoj godini predviđen je upis 45 muških polaznika tog studija, kao i 35 studentica koji će ga pohađati u ustanovi koju tek treba osnovati.

- Godinama smo nastojali izdvojiti kineziološke studije u samostalan fakultet. Odluka o njegovu osnivanju nedavno je donesena na sjednici Senata Sveučilišta i već je sastavljen elaborat o tome.

Split mora imati kineziološki fakultet, posebice stoga što je taj studij bio sputan na PMF-u, među drugim programima. Smatram da će taj fakultet doživjeti pravi procvat, kao i ostali programi koji su se izdvojili u samostalne jedinice - istaknuo je rektor, inače, inicijator osnivanja splitskog fakulteta kineziologije.

Pavić kaže kako će se teoretski dio nastave i dalje izvoditi u prostorima PMF-a na Spinutu, a ostatak nastave zaživjet će u vojnom kompleksu Lora.

- Fakultet počinje s radom 1. listopada, a za nastavu izvrsno će nam doći sportski tereni u Lori koje će nam ustupiti- rekao je dr. Pavić.
Jutarnji list, Mak Jovanović