Splitu Euro nije ni trebao

19_04_2007
Splitu Euro nije ni trebao

Dok Hrvatska (ne) žali za Eurom 2012., Split se mora pripremati za Svjetski atletski kup koji će 2010. u grad dovesti najbolje atletičare svijeta. Hoće li se u Poljud uložiti svih 90 milijuna eura koliko je bilo potrebno da ga se prilagodi standardima UEFAe?

Nema ništa od Eura 2012. u Hrvatskoj, a ima li nešto od najavljivanog preporoda hrvatskih stadiona? Razne su kombinacije, ali Split se mora pripremiti za Svjetski atletski kup 2010. Stadioni na Poljudu i u Parku mladeži neće se nužno prilagođavati strogim kriterijima UEFAe i FIFAe, nego standardima IAAFa (Svjetska atletska federacija) – to je sigurno, ako želimo zadržati Kup.

Sigurno da bi projekt rekonstrukcije Poljuda financijski bio puno jednostavniji da se na njemu treba održati (i) EP u nogometu. Naravno i Svjetski atletski kup je od jednakog državnog interesa, no koliko je zdrava suradnja nacionalnog atletskog saveza i Splita dovoljno govori činjenica da je HAS zaboravio na želju Splita da 20ak godina nakon domaćinstva Europskog atletskog prvenstva bude domaćin i Svjetskog prvenstva.

Utakmica Hrvatska-Brazil nije preporodila Poljud (foto: B. Karadža)

Očekivalo se da će ovoljetno gostovanje Brazila donijeti veliko osvježenje zapuštenoj ljepotici, no financiranje šminkanja je u potpunosti prepušteno relativno skromnim gradskim financijama. Oko stadiona je na brzinu, bez potrebnih dozvola, podignuta potrebna nova ograda, pogodbom je nabavljen, vrijeme je pokazalo kvalitetan, novi semafor, a na travnjak je postavljen sustav zalijevanja. Obnova katastrofalnih zahoda još čeka drugu priliku, a za skidanje ploča s krova stadiona za ovu godinu je u Proračunu grada predviđeno 3 milijuna kuna.

Hoće li se Poljudski stadion u iduće 3 godine stvarno gotovo potpuno natkriti, spuštanjem razine tribina do atletske staze broj mjesta za sjedenje povećati na 44 tisuće, izgraditi novi sadržaji u pratećim objektima…

Ideja - a što će se realizirati?

Stadion na Poljudu projektiran je i izgrađen za tada fascinantne tri godine, od 1976. do 1979.. Usporedbe radi, stari olimpijski stadion nogometnog kluba Bayern iz Münchena projektiran je dvije, a građen punih šest godina. Uz nova tehnološka dostignuća rok od 4 godine dovoljan je za mirnu i temeljitu rekonstrukciju, valjda nećemo pokušati ponovno rušiti rekorde :)


Izgradnja stadiona na Poljudu 1979. za potrebe Mediteranskih igara
Dok Hrvatska (ne) žali za Eurom 2012., Split se mora pripremati za Svjetski atletski kup koji će u grad dovesti najbolje atletičare svijeta. Organizirat će se niz manjih atletskih sportskih manifestacija koje će zagrijavati atmosferu, a jedna od tih je i nedavno održani skakački miting na Gripama. Dva preuređena stadiona, obavezni novi hotelski kapaciteti, promocija u svijetu, spektakl s vrhunskim svjetskim sportašima… Pa Splitu Euro nije ni trebao? :)

napisao: Pile