Knjižnica gotova do kraja ljeta

18_04_2007
Knjižnica gotova do kraja ljeta

Knjižnica će se prostirati na 8.600 kvadrata, a imat će 500 sjedaćih mjesta. Uz uobičajene sadržaje, mjesto u knjižnici naći će i prodajna galerija, kafić, restoran i dvorana

Građevinski radovi na 15 milijuna eura vrijednom projektu izgradnje nove Sveučilišne knjižnice na prostoru budućeg kampusa bit će gotovi do kraja ljeta. Zgrada će se prostirati na 8600 kvadrata, što je gotovo pet puta više od ukupnog prostora današnje knjižnice. Jednu trenutačno dostupnu čitaonicu, gdje dnevno može učiti 80 studenata, zamijenit će nekoliko otvorenih čitaonica u kojima će biti raspoređeno 500 mjesta. U dugo iščekivanoj knjižnici nalazit će se i brojni korisni sadržaji poput knjižare i papirnice, prodajne galerije, izložbene dvorane, kafića i restorana, dvorane te sastajalište za sadašnje i bivše akademce.

— Bitno je naglasiti da će se fond knjiga uvećati za 200 tisuća novih naslova koji će se prikupiti razmjenom s drugim knjižnicama, donacijama i kupnjom. Naravno, i svi izdavači dužni su dati po jedan primjerak novoizdane knjige te se na taj način godišnje opskrbimo s pet do šest tisuća novih naslova - istaknuo je ravnatelj Sveučilišne knjižnice Split Petar Krolo, dodajući kako će se po uzoru na Nacionalnu sveučilišnu knjižnicu razmotriti i to da vrata biblioteke budu otvorena korisnicima 24 sata. Isto tako Krolo je najavio da će se nabavljati i knjige na Brailleovom pismu ako za to bude potrebe.

Budući da je knjižnična građa zbog neprimjerenog smještaja često propadala, a povremeni prodori vode i stalna vlaga prijete daljnjoj devastaciji knjiga, dobra vijest je da će se u novim prostorima konačno osigurati odgovarajuće spremište. Planiran je i moderno opremljen laboratorij za konzervaciju i restauraciju u svrhu trajnog očuvanja pisane kulturne baštine.

Slobodna Dalmacija, Antonija Žaja i Sandra Lapenda