Do Sudamje ploče

18_04_2007
Do Sudamje ploče

Do 7. svibnja, Dana Sv. Duje, Konstruktor će postaviti kamene i betonske ploče u parteru, bit će postavljena i rasvjeta, klupe i koševi za otpatke. Uveden je noćni rad. Vjerojatno će biti dovršene i konstrukcije štekata, ali se tende i štekati neće postavljati.

Da bi tradicionalna procesija u povodu dana zaštitnika Splita, Svetog Duje, mogla i ove godine proći splitskom rivom, Konstruktor inženjering uvodi noćni rad. Do 7. svibnja, Dana Sv. Duje, Konstruktor će postaviti kamene i betonske ploče u parteru, bit će postavljena i rasvjeta, klupe i koševi za otpatke - rekao je Ivica Ursić, glasnogovornik projekta Riva. Vjerojatno će biti dovršene i konstrukcije štekata, ali se tende i štekati neće postavljati.

Cijela će riva biti uređena prema prvonagrađenom projektu zagrebačkog Studija 3LHD 31. svibnja, što je mjesec dana dulje od prvotno ugovorenog roka. Naime, zbog arheoloških nalaza na rivi Konstruktor nije imao pristup cijelom prostoru gradilišta te mu je gradsko poglavarstvo 5. travnja odobrilo produljenje roka građenja. Da bi posao bio dovršen do ugovorenog roka, arheolozi su Konstruktoru trebali predati gradilište još 26. veljače.

Investitor, Grad Split, s Konstruktorom će sklopiti aneks ugovora o građenju za područje od nalaza ostataka jugozapadne kule Dioklecijanove palače do ulaza u Podrume, gdje su pronađeni ostaci Dioklecijanove rive i obale koja je postojala prije Dioklecijanova dolaska u Split. Produljenje rokova neće poskupjeti uređenje rive, za što Grad Split plaća 80,6 milijuna kuna.

- Produljenje roka je opravdano, posebno zbog ugovorenih visokih novčanih kazni za kašnjenje, oko sedam milijuna kuna za dan - rekao je gradonačelnik Zvonimir Puljić.

Arheološki nalazi sa splitske rive, kojima su se stručnjaci bavili gotovo šest mjeseci, bit će izloženi u dva muzeja na rivi. U Mletačkoj kuli bit će muzej fortifikacija, a muzej rive bit će u kući u kojoj je u prizemlju trgovina Optika Anda. U gradskoj upravi još ne znaju kada bi ti muzeji mogli zaživjeti.

Sljedećeg tjedna trebalo bi se znati na koji će se način obilježiti nalazi koje je državna komisija na čelu s Jasenom Mesićem, pomoćnikom ministra kulture, odlučila zatrpati jer nisu našli tehničko rješenje prezentacije. Komisija je odlučila da se nalaz jugozapadne Dioklecijanove kule označi u tlu, u posebno obrađenom kamenu.

Za to Studio 3 LHD tek treba izraditi projekt koji bi mogao biti gotov sljedećeg tjedna, doznajemo od Branka Poljanića, član Poglavarstva zaduženog za urbanizam.

Joško Belamarić, ravnatelj Konzervatorskog odjela u Splitu, rekao je da je predio jugozapadne kule izuzet od projekta uređenja rive, tako da na tom dijelu neće biti nikakvih sadržaja.

- Tako ćemo prostor ostaviti slobodnim da bi se u budućnosti, kada budemo pametniji i iznađemo tehnička rješenja, ovaj vrijedni nalaz mogao bez problema otvoriti - rekao je ravnatelj Konzervatorskog odjela.

- Sretni smo što smo kao Grad omogućili arheolozima i konzervatorima da doznaju nove činjenice o povijesti Splita. Arheološki nalazi u potpunosti mijenjaju sve teorije o nastanku Splita - rekao je Poljanić te podsjetio da prije deset godina prilikom gradnje gradskog kolektora riva nije istražena na način na koji je to učinjeno danas.

Uređenje rive omogućilo je da arheolozi prvi put istraže podzemlje rive te su pronašli sloj antičke, mletačku i srednjovjekovnu rivu.

Jutarnji.hr, Duška Čolović