Primopredaja Brodarice uz poplavu

15_04_2007
Primopredaja Brodarice uz poplavu

Zbog namjerno otvorenog hidranta poplavio jedan ulaz i kompletna etaža s garažama, a najgore je prošao stan obitelji Visković, u kojem se voda popela čak 15 centimetara.

Nakon svečanog otvaranja POS-ovih stanova na Brodarici dogodila se poplava! Etaža s garažama našla se pod vodom, kao i jedan od ulaza. Velike količine vode otišle su u okno lifta, što je spriječilo da njezina razina dođe do kutija za struju u tom ulazu, ali ugrožene su instalacije u garaži, gdje je voda obilno curila niz strop.
Najgore je prošao Stipe Visković, kojemu se voda u netom uručenom stanu popela 15 centimetara i kompletno poplavila parkt.
— Ne želim da mi stavite sušače! Hoću novi parket — objašnjavao je uzbuđeni Visković glavnom inženjeru "Dal-koninga" Igoru Piacunu, koji nije htio s njime razgovarati, zbog čega su počele padati i oštre psovke.
Cijela etaža s garažom našla se pod vodomPiacun nam je kazao da će "Dal-koning" u znak dobre volje "pospugati" vodu, ali da za štetu ne snosi odgovornost.
— Objekt smo predali APN-u, a jučer je dobivena i uporabna dozvola i nismo više nadležni. Ostalo ne želim komentirati — rekao je Piacun. Poplava je nastala jer je netko otvorio hidrant, a Piacun tvrdi da je viđeno neko dijete. No hidrant ima čvrst ventil i visoko je, pa je teško vjerovati da ga je otvorilo dijete. Osim toga, nije bio pod ključem. Stanari su uvjereni da je to namjerno učinjeno, sumnjaju i na političku sabotažu.
Naime, na svečano otvaranje došla je svita na čelu s premijerom Ivom Sanaderom, u kojoj su bili i potpredsjednik Sabora Luka Bebić, ministri Marina Matulović-Dropulić i Božidar Kalmeta, župan Ante Sanader, gradonačelnik Zvonimir Puljić te projektant zgrade i premijerov savjetnik Jerko Rošin.
Netom što su napustili improviziranu pozornicu, na kojoj se, osim himne i blagoslova župnika Petra Grubišića, moglo čuti slavodobitnih rečenica oko zasluga Vlade, Županije i Grada za POS na Brodarici, stvari su krenule nizbrdo.
Premijer je svečano uručio ključeve nekolicini obitelji i s pratnjom se uputio u razgledanje, a u tom je trenutku krenuo stampedo na stolove za kojima su djelatnice APN-a trebale predati ključeve ostalima. Oni su morali proći provjeru, pokazati izjavu koju su potpisali s APN-om i potvrdu o redovitom otplaćivanju svojih četvornih metara, a sve to izazvalo je priličnu gužvu i nervozu budućih stanara. Kad su konačno ušli u stanove, novopečeni stanari otkrili su da im je isključena voda zbog nastale poplave. Inženjer Piacun potvrdio nam je da će glavni ventil, zatvoren zbog poplave, biti otvoren tijekom dana.


Sram vas bilo!
Na licu mjesta pojavio se direktor APN-a Vladimir Goatti, koji je neuspješno pokušao umiriti obitelj Visković.
— Štetu ćemo podmiriti. Hoće li to napraviti APN ili "Dal-koning", nije važno, ali stanari neće ništa platiti — rekao je Goatti. Visković je inzistirao na tome da se promijene parketi, zbog goleme količine vode, no to mu Goatti nije obećao. Kako se obitelj bunila da će zbog saniranja štete dva mjeseca živjeti kao podstanari, upitali smo Goattija tko će im platiti troškove.
— Pošaljite nam pismeni upit pa će vam biti odgovoreno — rekao nam je na odlasku Goatti. "Kakav je to odgovor, sram vas bilo!" dobacila mu je jedna od žena koje su spužvama skupljale vodu s parketa u stanu Viskovića.

Slobodna Dalmacija, Sandi Vidulić