Centar gitarističkog svijeta

16_04_2007
Centar gitarističkog svijeta

U vrijeme održavanja Split Guitar Festivala, dalmatinska metropola će biti ne samo centar hrvatskog već i cijelog gitarističkog svijeta. U sklopu festivala održati će se i prvi Sajam gitare u Hrvatskoj, gdje će poznati graditelji gitara predstaviti svoje originalne proizvode.

Za tjedan dana, točnije od 27. travnja do 1. svibnja, Split će biti domaćin Međunarodnog festivala klasične gitare. Tijekom pet dana održavanja gitarističkog festivala u Split će doputovati preko 150 sudionika, kako iz susjednih zemalja tako i iz Irana, Rusije, Kine, Australije, SAD-a, Čilea i Brazila.

U vrijeme održavanja "Split Guitar Festivala", dalmatinska metropola će biti ne samo centar hrvatskog već i cijelog gitarističkog svijeta, unatoč tomu što se održava tek po prvi put. Na jednom mjestu okupit će se studenati, učenici, profesori i ljubitelje gitare iz cijelog svijeta. Posebnost ovog festivala je i u tome što objedinjuje koncerte, majstorske tečajeve i natjecanja svih dobnih kategorija.


Ana Vidović jedna je od sudionica Festivala
"Zaista je teško bilo okupiti najpoznatije svjetske gitariste, kako zbog njihovih prebukiranih rasporeda gostovanja diljem svijeta, tako i financijskih razloga, no zahvaljujući našem umjetničkom direktoru Petru Čuliću, na čiji poziv nisu ni trenutka dvojili, te vrlo malom broju pokrovitelja koji su prepoznali značenje ove manifestacije za lokalnu, nacionalnu i međunarodnu zajednicu, organizacijski a time i financijski dio Festivala je u potpunosti uspješno izveden. Sada nam slijedi ležerniji dio posla, a to je organizacija izleta u Dioklecijanovu palaču i Staru Salonu, te večernja druženja u službenom Gitar caffeu." - kazala nam je o posljednjim pripremama direktorica festivala Neda Milišić koja uz umjetničkog direktora festivala Petra Čulića već nekoliko mjeseci intenzivno radi na kompliciranoj organizaciji.

Svoj nastup već su potvrdili Aniello Desideiro, Carlo Marchione, Pavel Steidl, Costas Cotsiolis, Zoran Dukić, Maroje Brčić, Xhevdet Sahatxhija, Ana Vidović, Goran Listeš, Ramon Carnota Mendez, Vladislav Blaha, Claudio Pio Liviero, Joszef Eötvös, Ištvan Römer, Arsen Katić, Marko Feri, Anđela Jerkunica - Milišić, Goran Krivokapić... a u Split ih je vjerojatno privukao i bogat fond nagrada. Oko 10 tisuća eura podijelit će se najboljima u gotovini, a 20 tisuća eura u nagradama, dok će najperspektivniji gitarist cijelog natjecanja osvojiti gitaru vrijednu pet tisuća eura, ručni rad poznatog graditelja Jannisa Paleodimopoulosa. Najbolji izvođač pete kategorije dobit će gitaru u vrijednosti osam tisuća eura, graditelja Marinka Žeravice, koja će mu biti dodijeljena na svečanosti zatvaranja Festivala.


Petar Čulić, umjetnički direktor Fetivala
Otvaranje "Split Guitar Festivala" predviđeno je u Časničkom domu u Lori, a zatvaranje i dodjela nagradu u Hrvatskom Narodnom Kazalištu. U sklopu festivala održati će se i prvi Sajam gitare u Hrvatskoj, gdje će poznati graditelji gitara predstaviti svoje originalne proizvode, dakle ručno izrađene gitare i pripadajući pribor.
napisao: Cole
foto: anavidovic.com i petarculic.com