Novi busevi

12_04_2007
Novi busevi

Gradski prijevoznik Promet d.o.o. preuzeo je u četvrtak 17 autobusa marke MAN, koje je za obnovu njihova voznog parka za 5,5 milijuna eura kupio Grad Split. Direktor Prometa Igor Vitić istaknuo je kako se uskoro planira nabaviti još 50 novih vozila.

Gradski prijevoznik Promet d.o.o. preuzeo je u četvrtak 17 autobusa marke MAN, koje je za obnovu njihova voznog parka za 5,5 milijuna eura kupio Grad Split.

Radi se o niskopodnim suvremenim modelima iz serije Lion’s City koji putnicima, kako navode MAN-ovi domaći posrednici Auto Hrvatska, nude "vrhunsku udobnost i sigurnost", a prijevoznicima "niske troškove održavanja". Prometovih 17 Lion’s Cityja imaju po 39 mjesta za sjedenje i 85 stajaćih, a pridružuju se voznom parku od 134 vozila toga splitskoga gradskog prijevoznika. Direktor Prometa Igor Vitić istaknuo je kako se uskoro planira nabaviti još 50 novih vozila.

Igor Vitić i Zvonimir Puljić- Ovo su trenuto najmoderniji autobusi u Europi, a nakon grada Zagreba koji ima 13 ovakvih vozila, stigli su i k nama. Htjeli bismo što prije nabaviti još 50 novih i radimo na tome, a za to očekujemo podršku ostalih gradova i općina, naših suvlasnika.

Nadamo se kako ćemo još ove godine uspjeti realizirati natječaj za njihovu nabavu - rekao je direktor Vitić na današnjoj svečanosti preuzimanja autobusa na kojoj su se u krugu poduzeća Promet okupili predstavnici lokalne i županijske vlasti.

Nabavu novih vozila gradonačelnik Zvonimir Puljić proveo bi i preko modela privatno-javnog partnerstva. - Nastavljamo i dalje obnavljati Prometov vozni park, a problem su uvijek ograničena sredstva. Stoga, razmišljamo i o mogućnosti privatno javnog partnerstva u javnom prijevozu. Iako do sada nije bilo realizacija i ponuda, ne znači da ih uskoro neće biti. Sve ovo pokazuje da Gradsko poglavarstvo nastoji učiniti grad ugodnijim za življenje njegovim stanovnicima, ali i gostima - izjavio je Puljić.

Gradonačelnik je najavio kako će se uskoro u Splitu za pogon autobusa uvesti i plin kao ogledni model za cijelu Hrvatsku.

jutarnji.hr, Mak Jovanović


- Ministarstvo gospodarstva Promet je izabralo kao model na kojem će se ispitati plinifikacija javnoga gradskog prijevoza. To je u ekološkom smislu, kao i kad je riječ o smanjenju troškova, za Split ogroman iskorak. Kreće se s najmanje četiri autobusa još ove godine - istaknuo je Puljić.