U Brodaricu u subotu

11_04_2007
U Brodaricu u subotu

Neslužbenu potvrdu da će u subotu ključeve dobiti vlasnici 483 stana iz programa POS-a dobili smo u državnom APN-u. Prije službene objave čeka se samo uporabna dozvola

Unatoč strepnjama budućih stanara zgrade na Brodarici da će zbog spora između tvrtke "Dal Koning" i Grada na useljenje čekati i dulje od predviđenog roka početkom lipnja, useljavanje u 483 stana prvog splitskog POS-a počet će već u subotu 14. travnja.

Na telefone u redakciji Gradske rubrike jučer su se tijekom cijelog dana javljali nestrpljivi vlasnici stanova na Brodarici, želeći provjeriti informaciju o neočekivanom useljenju u svoje stanove. Kako je riječ o značajnom događaju za gotovo pet stotina splitskih obitelji, mnogi spekuliraju kako će ga uveličati i premijer Ivo Sanader, koji će u subotu biti u Splitu u povodu otvaranja sajma nautike "Croatia Boat Show".

Neslužbenu potvrdu o useljenju dobili smo i u Državnoj agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama APN.

Od Mire Jeras, zamjenice direktora APN-a Vladimira Goattija, doznali smo kako je doista predviđeno da se stanari počnu useljavati već u subotu, a da bi ta informacija danas bila i službeno objavljena, čeka se još samo uporabna dozvola.

Podsjetimo, "trakavica" oko splitskog POS-a nastala je kada je izvođač radova tvrtka "Dal Koning" tužila Grad tražeći isplatu preostalih 11 milijuna kuna za komunalno opremanje kompleksa na Brodarici, koliko im pripada po ugovoru potpisanom s bivšom gradskom vlasti, za vrijeme dok je gradonačelnik bio Miroslav Buličić.

Grad je, pak, podnio protutužbu, nadajući se da će uspjeti vratiti uplaćenih 21 milijun kuna, no odlukom Općinskog suda u Splitu, spor težak ukupno 32 milijuna kuna dobila je tvrtka građevinskog poduzetnika Zvonka Kotarca "Dal Koning". Uskoro je, međutim, uslijedila žalba Grada na donesenu odluku, a sa svakim novim detaljem u vezi sa sporom "Dal Koning"—Grad Split rasla je i neizvjesnost vlasnika stanova poticane stanogradnje koji su većinom, iščekujući useljenje, plaćali visoke podstanarske rente i vraćali kredite za novi dom.

Slobodna Dalmacija, Martina Mrčić