NATO ne zanima baza u Lori

11_04_2007
NATO ne zanima baza u Lori

Stipetić: NATO ne zanima Lora koja je zatvorena luka, njezina infrastruktura je zastarjela, jeftinije je izgraditi novu vojnu luku. Javorović: Hrvatska se previše nudi NATO-u. U Lori se trebaju razvijati gospodarstvo i znanost, a vojska treba otići.

Je li opravdan bojazan građana Splita da bi NATO mogao u Lori instalirati vojnu bazu? Premda s vrha države stižu umirujući tonovi kako se Lora nije nudila NATO-u, činjenica je da ova vojna luka ima infrastrukturu. Vojne stručnjake upitali smo za mišljenje da li bi za NATO bilo bolje da za svoju bazu koristi luku u Lori, tako da je s nekim zahvatima unaprijedi, ili bi za NATO-ove standarde bilo bolje da se negdje na obali izgradi nova vojna luka na području gdje nema civilnog stanovništva.
Umirovljeni admiral i bivši zapovjenik HRM-a Vid Stipetić smatra da je preuranjeno govoriti o tome hoće li se negdje kod nas postaviti NATO-ova baza.Što se tiče same Lore, njegovo mišljenje je da nema ništa od priča da će tamo osvanuti NATO-ova baza.
- Infrastruktura u Lori je izgrađena još u pedesetima i toliko je stara da bi ju trebalo kompletno obnoviti. Skoro da bi NATO-u bilo jeftinije izgraditi negdje novu vojnu luku. Ali, još je važnije to da je Lora previše zatvorena kao luka unutar Kaštelanskog zaljeva. Kao takva ona ne zanima NATO. Mislim da nas neće više s time gnjaviti. NATO-ovi brodovi mogu doći kod nas da se njihovi vojnici odmore. Ali, to je samo posjet od par dana i ništa više - smatra Stipetić. Prof. dr. Božidar Javorović predsjednik je Znanstvenog vijeća Centra za defendološka istraživanja i Centra za strateške sigurnosne studije. On smatra da je krivo postavljati pitanje što bi za NATO bilo bolje, već bi se Hrvatska trebala pitati što je za nju bolje.
- NATO-u je više potrebna Hrvatska, nego što je Hrvatskoj potreban NATO. U pregovorima s njima moramo izvući što veću korist za nas. Hrvatska se trenutačno previše nudi NATO-u, pa neće ni dobiti puno od njega ako tako nastavi - tvrdi Javorović.
Po njemu je za Split daleko korisnije da se vojska makne iz grada.
- U Lori se trebaju razvijati turizam, gospodarstvo i znanost, a vojska treba otići. Nema nikakve koristi da ona tamo bude. Ako je potrebna NATO baza u Hrvatskoj, nju treba izgraditi izvan naselja, ali tamo gdje nama odgovara, tako da je koristi i naša vojska i da još za nju dobijemo novac od NATO-a - smatra Javorović.
Slobodna Dalmacija, Sandi Vidulić