Nalaze s Rive ostavimo u vodi

11_04_2007
Nalaze s Rive ostavimo u vodi

Nudimo suvremenije rješenje za vodu koja plavi nalaze: razinu joj spustiti na nivo iz antičkog razdoblja i postaviti podvodnu rasvjetu ostataka jugozapadne kule — predlažu iz "Studija X".

Nema apsolutno nikakvih urbanističkih, konzervatorskih ni tehničkih razloga za zatrpavanje vrijednih ostataka jugozapadne kule, pronađenih tijekom arheoloških iskapanja na Rivi, tvrdi Zlatko Uzelac, nekadašnji zamjenik ministra graditeljstva, a sada član zagrebačkog projektnog biroa "Studio X".
Suprotno vještačenju Instituta građevinarstva Hrvatske, koji problem voda koje bi nadirale u otvor s ostacima kule drži nerješivim, u "Studiju X" smatraju drukčije, što su pokazali i u projektu prezentiranja ostataka jugozapadne kule, izrađenom po narudžbi Ministarstva kulture.
— Dokazali smo kako je to vrlo jednostavno izvedivo, no unatoč tome, komisija se prošloga tjedna odlučila na zatrpavanje nalaza, što mogu objasniti jedino lobiranjem projektanata koji ne žele da im se poremeti slatkasti "total dizajnić" — navodi Uzelac ističući kako drugdje u svijetu nikome ne bi palo napamet zatrpavati tako važne nalaze koji, među ostalim, pokazuju gdje je počinjala Palača.
Prema zamisli "Studija X", ostaci kule bi ostali otkriveni, a kako se ne bi ometala pješačka komunikacija, udubina u kojoj su arheološki nalazi natkrila bi se transparentnim mostom. Dio Rive rezerviran za štekate, objašnjava Uzelac, jednim bi se dijelom snizio, te bi se njegovim stepenastim spuštanjem prema Palači otkrili ostaci kule.
— Imamo suvremeniji pristup od IGH pa smo pronašli rješenje za vodu: ona bi se djelomično iscrpila, kako bi joj se razina spustila na onu iz antičkog razdoblja, kada je površina mora bila 70 centimatera niža. Voda bi se razbistrila, lijepo bi odražavala ostatke, a mogla bi se postaviti i podvodna rasvjeta — predlaže Uzelac, navodeći kako je takav zahvat s tehničkog aspekta rutinska stvar, te odbija prigovore konzervatora da bi se postrojenjima za crpljenje vode uništili vrijedni nalazi.
— Slični su zahvati već uspješno obavljeni duž mediteranske obale, ponajviše u Španjolskoj, a autor ovog projekta Antun Diklić to je već napravio u Sisku s prezentacijom Siscije, gdje je također postojao problem voda. Split bi time dobio ugodan ambijent, pogodan za okupljanje, sjedenje, pa čak i spontano sviranje gitare — zaključuje Uzelac, te na naš upit o problemu nakupljanja otpadaka u "rupi", uzvraća kako, prema njegovim iskustvima, "škovace" završe samo u zapuštenim prostorima.
Slobodna Dalmacija, Tea Sumić