Proširenje zapadne obale

06_04_2007
Proširenje zapadne obale

Za potrebe hotela "Marjan" gradski oci krenuli s projektom proširenja dijela luke. Obala kneza Branimira dobit će novi prometni trak, zeleni pojas i odmaralište.

Za potrebe hotela "Marjan", budućeg visokokategornika u vlasništvu poduzetnika Željka Keruma, i rekonstrukcije zgrade Banovine, koja bi tek trebala postati luksuzno odmaralište, gradski oci odlučili su početi konkretne radove potrebne za proširenje zapadne obale Gradske luke, od Zvončaca do Matejuške.
Prema riječima Branka Poljanića, člana Poglavarstva zaduženog za urbanizam, Obala kneza Branimira dobit će još jedan trak, novi zeleni pojas uz more te odmorište i novu šetnicu.
— Novi prometni trak, odnosno osamnaestmetarsko proširenje prometnice na zapadnoj obali prema istoku, bilo je predviđeno još 1957. godine, kada se raspisivao natječaj za izgradnju hotela "Marjan". Kako to tada nije napravljeno, 40 godina se hotel "Marjan" koristio, da to tako kažem, neprimjereno — tvrdi Poljanić. Podsjetimo, novim GUP-om zapadna obala Gradske luke namijenjena je uglavnom turizmu, te su uz hotele najviše kategorije u kojima će biti šestotinjak soba, prema viziji gradskih urbanista, predviđeni i trgovački, ugostiteljski, poslovni i kulturni sadržaji.
Također, na ovom dijelu luke, nakon proširenja, pristajale bi čarterske i izletničke linije te megajahte. Uz veliko parkiralište za nove objekte, na tom prostoru bi se trebala izgraditi i višeetažna javna garaža s dvjestotinjak mjesta.
Kako bi se krenulo u izradu idejnog projekta proširenja, gradski oci su, nakon naručenog modela valovanja u Gradskoj luci, vrijednog čak pet milijuna kuna, što je zadatak Instituta građevinarstva Hrvatske, naručili i izradu studije stanja morske vode, odnosno mjerenje morskih struja u luci. Nova studija trebala bi biti podloga za izradu modela valovanja, a ona će, rečeno je na Poglavarstvu, koštati čak milijun kuna i bit će izrađena u idućih 12 mjeseci.
Slobodna Dalmacija, Leo Kovačić