Konstruktor izborio novi rok

06_04_2007
Konstruktor izborio novi rok

Zbog arheoloških istraživanja koja su usporila radove na uređenju splitske rive Poglavarstvo je danas odlučilo udovoljiti zahtjevu Konstruktora, glavnog izvođača radova, te produljiti rok koji prema ugovoru ističe 1. svibnja.

Zbog arheoloških istraživanja koja su usporila radove na uređenju splitske rive Poglavarstvo je danas odlučilo udovoljiti zahtjevu Konstruktora, glavnog izvođača radova, te produljiti rok koji prema ugovoru ističe 1. svibnja.

Arheolozi su gradilište Konstruktoru trebali prepustiti još 26. veljače, kako bi posao mogao biti dovršen do roka. Zahtjev za sklapanje aneksa ugovora izvođač nam je uputio jer kasni iz objektivnih razloga - rekao je Branko Poljanić, član Poglavarstva zadužen za urbanizam, te dodao kako je uvjeren da će Konstruktor, bez obzira na sve, glavninu radova obaviti do prvotno ugovorenog roka i da će procesija za Svetoga Duju, 7. svibnja, proći novouređenom rivom.

Grad Split će s Konstruktorom sklopiti aneks ugovora o građenju za područje od nalaza ostataka jugozapadne kule Dioklecijanove palače do ulaza u Podrume, gdje su pronađeni ostaci Dioklecijanove rive i obale koja je postojala prije Dioklecijanova dolaska u Split. Konačan rok dovršetka tog dijela gradilišta, radno nazvanog Sektor 2 odredit će se za tjedan dana, do kada Konstruktor Gradu mora dostaviti novi dinamički plan.

- Produljenje roka je opravdano, posebno zbog ugovorenih visokih novčanih kazni za kašnjenje, oko sedam milijuna kuna za dan - rekao je danas gradonačelnik Zvonimir Puljić.

Podsjetimo, ostaci jugozapadne kule Dioklecijanove palače otkriveni prilikom uređenja splitske rive zatrpat će se, a vrijedni arheološki nalaz označit će se drukčijom obradom kamena na tom dijelu rive, odlučili su u srijedu stručnjaci na čelu s Jasenom Mesićem, pomoćnikom ministra kulture i Miljenkom Domjanom, glavnim konzervatorom.

- Odlučili smo prekriti nalaz jer nismo pronašli tehničko rješenje kako zaštititi ostatke jugozapadne kule od prodora mora i vode te od štetnog utjecaja atmosfere - rekao je Joško Belamarić, ravnatelj splitskog Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture. Zbog istih razloga još je ranije odlučeno zatrpati ostatke Dioklecijanove obale i rive koja je postojala prije Dioklecijana.

Arheološki nalazi sa splitske rive, kojima su se stručnjaci bavili gotovo šest mjeseci, bit će izloženi u dva muzeja na rivi - jedan će biti u Mletačkoj kuli, a drugi u kući u kojoj je u prizemlju trgovina Optika Anda.
Jutarnji list, Duška Čolović